Prioritatea numărul unu este crearea unor unități noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacități noi de producere, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unități noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unități noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuație (a prețului, n.r.) pe piață. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacități noi de producere”, a spus ministrul miercuri seară, la Digi24, potrivit Agerpres.

Popescu spune că România are la dispoziție fonduri importante de la nivel european, pe care le poate folosi pentru a accelera trecerea la o economie cu emisii mai reduse.

„PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie. Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard și ceva, dar banii foarte mulți sunt în Fondul de Modernizare”, a declarat ministrul.

El a spus că autoritățile vor să pornească în martie concursul de proiecte pentru capacități de 950 de megawați energie solară și eoliană, în valoare de 460 de milioane de euro. „Apoi avem rețea de distribuție de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producție de hidrogen, producție de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiții în energie regenerabilă, în fotovoltaică și atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm? Avem foarte mulți bani și vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a mai spus Virgil Popescu.