Ministerul de Finanțe speră să obțină în plus 3,6 miliarde de lei la buget din aplicarea unei taxe asupra activității bancare.

Potrivit unui document al Guvernului privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2019, băncile vor fi taxate suplimentar în funcție de nivelul dobânzilor pe piața interbancară (ROBOR).

De la 1 ianuarie, se va aplica o taxă pe activele financiare ale instituțiilor bancare, care se va aplica în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni și 6 luni depășesc un anumit nivel, stabilit la 1,5%, a explicat ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, într-o declarație de presă susținută la sediul Guvernului.

Marți, potrivit datelor BNR, rata medie a ROBOR la trei luni era de 3,04%, iar cea la șase luni a fost de 3,34%. La un asemenea nivel, băncile ar plăti o taxă de 0,9% din valoarea activelor. Valoarea totală a activelor nete din sistemul bancar românesc era de 445,2 miliarde de lei la sfârșitul lunii septembrie.

Diferența dintre dobânzile plătite populației și cea percepută la credite este de 6,8%, a justificat ministrul, care a acuzat un comportament incorect al instituțiilor din sistemul bancar.

„Este o propunere care să protejeze românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este a doua cea mai mare din Europa. Profitul în România este foate atractiv, printre cele mai mari la nivel european. Firmele din România care plătesc costuri mult mai mari față de alte companii din alte state, invocându-se riscul de țară”, a spus Teodorovici.

Ministrul Eugen Teodorovici a acuzat și companiile de gaze de comportament imoral, prin faptul că practică prețuri mult mai mari decât costul de producție și a anunțat o limitare la 68 de lei/MWh.

Prin proiectul de Ordonanță de Urgență care - potrivit ministrului - va fi adoptat până la sfârșitul anului, vor fi crescute și taxele pentru companiile de energie și comunicații aferente autorităților de reglementare, ANRE și, respectiv, ANCOM, la 3%.

Ministrul a anunțat și scăderea comisionului de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%, în timp ce comisionul lunar de 0,025% din active se modifică în funcție de performanță.

Pe de altă parte, Teodorovici a vorbit despre Fondul de Dezvoltare și Investiții, cu o valoare de 10 miliarde de euro și în ce domenii va efectua acesta investiții, spunând că acesta va fi implicat și în parteneriate public-private.

Ministrul a promis că documentul va fi publicat pe site-ul ministerului, iar alți miniștri vor prezenta măsurile incluse în propunerea de act normativ.