Adrian Câciu, noul ministru de finanțe, scrie într-o postare pe Facebook că a început o analiză a creșterii veniturilor bugetare, bazată pe combaterea evaziunii fiscale și pe o mai bună conformare la plată a obligațiilor fiscale.

„Am început analiza proiecțiilor bugetare pentru anul viitor și fundamentarea documentelor care însoțesc proiectul de buget pentru 2022: Strategia fiscal-bugetară și proiectul legii plafoanelor bugetare”, scrie Câciu pe Facebook.

Noul ministru de finanțe a explicat că sunt de recuperat multe întârzieri și lucruri nerealizate la timp.

El a menționat că va discuta cu colegii din guvern despre necesarul de finanțare pentru proiectele și politicile fiecărui minister și despre prioritățile din programul de guvernare. „Avem ambiția să chibzuim cât mai bine banii publici! Este nevoie de mai mare responsabilitate în alocarea bugetară, astfel încât să asigurăm pentru tot parcursul anului viitor banii pentru plata pensiilor, salariilor, drepturilor sociale, precum și pentru finanțarea proiectelor de investiții așteptate de români, susținerea serviciilor publice, îndeosebi pentru măsurile de combatere a pandemiei. Rectificarea bugetară trebuie să fie o excepție și nu soluție pentru stingerea unor crize!”, a punctat Adrian Câciu.

În paralel, menționează el, Ministerul de Finanțe analizează metode de creștere a veniturilor bugetare, bazate mai degrabă pe combaterea evaziunii fiscale și pe conformarea la plată a obligațiilor fiscale decât pe modificarea impozitării. 

„Așa cum am subliniat și la preluarea mandatului, nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget. Sunt adeptul responsabilității fiscal-bugetare - vom ține sub control deficitul bugetar”, a mai spus ministrul.

În același timp, precizează el, va continua politica fiscală de stimulare a economiei, vor fi încurajate investițiile, și va fi pus accent pe creșterea productivității și pe susținerea unui program național "Cumpără românește!”.