Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat vineri că exclude ''ferm'' posibilitatea reducerii CAS cu 5%, astfel că PNL a transmis tot vineri seară că ministrul și PSD "refuză creșterea veniturilor tuturor românilor".

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat vineri, la Bistrița, că exclude ''ferm'' posibilitatea reducerii CAS cu 5% și că la nivelul Guvernului nu a avut loc o astfel de discuție referitoare la posibilitatea reducerii CAS, el adăugând că guvernanții au responsabilitatea de a nu "păcăli" oamenii și de a nu crea politici publice "toxice" pentru cetățeni, informează Agerpres.

"A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ, din partea unui analist economic, înțeleg, și, în rest, dacă prezintă o soluție din perspectiva unei sustenabilități fiscal-bugetare, dar mai ales a unei sustenabilități a vieții oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul. La nivel guvernamental, această discuție nu a avut loc. Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua, poate vedea care este efectul, fără să știe economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect. Nu trebuie să înșelăm oamenii, sunt și alte măsuri de a crește veniturile oamenilor și ale angajaților, o să le vedeți în planul pe care Guvernul îl va... Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuți pe cineva care spunea 'taxe zero pe salariul minim'. Economia comportă și economiști, fiecare cu părerea lui, problema este să nu cumva să ajungem să creăm politici publice toxice pentru cetățeni. Taxele aferente muncii, da, sunt mari, ridicate, trebuie găsite și alte soluții pe taxarea muncii, dar să nu uitați că taxele acelea privesc persoana și îi asigură niște drepturi ulterioare", a afirmat ministrul Câciu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Finanțelor a adăugat că el nu va accepta o propunere de acest tip referitoare la CAS, pentru că ar însemna "aruncarea în aer" a bugetului de stat și a bugetului de pensii.

"Eu o să fiu foarte ferm: dacă se ia în calcul așa ceva, eu nu accept așa ceva. Deci nu discutăm acum de aruncarea bugetului României și a bugetului de pensii al României în aer pe măsuri în criză, în care noi trebuie să susținem pensionarii, v-o spun foarte ferm. În rest, poate să se supere cine a propus", a afirmat Câciu.

El a mai menționat însă că, din punctul său de vedere, "economia este pe primul plan și trebuie ajutată".Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, luni, că încearcă să îi convingă pe partenerii din coaliția de guvernare să accepte reducerea CAS cu 5%

."Încerc să îi conving pe partenerii de coaliție. Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea și nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea să îi ajute pe toți românii, pe toți angajații din România, nu doar pe unii sau pe alții în funcție de ce ministru are mai multă putere de convingere. (...) Mai sunt și alte măsuri pe masă. În același timp, iarăși nu pot să fiu de acord cu măsuri care cresc veniturile doar în sectorul bugetar, pentru că asta înseamnă implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat și nu putem să susținem așa ceva", a afirmat Cîțu, la Palatul Parlamentului.

Printr-un comunicat de presă transmis vineri seară, PNL atrage atenția că ministrul Adrian Câciu "ar trebui să știe că măsura de reducere a CAS cu 5% este pozitivă pentru toți românii și pentru economie".

Liberalii mai spun că reducerea CAS-ului de la 25% la 20% înseamnă o creștere a salariului mediu cu 317 lei și este singura modalitate corectă și nediscriminatorie de creștere a veniturilor românilor, atât a celor care lucrează la stat, cât și a celor din mediul privat.

"Măsura de reducere a contribuțiilor cu 5% ar avea impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care, începând din acest an, trebuie să achite contribuția la sănătate.  Mai mult, ministrul PSD de Finanțe se opune creșterii veniturilor românilor, în condițiile în care prețurile la alimente, medicamente, combustibili, dar și dobânzile cresc", mai adaugă PNL.

"Este discriminatoriu că PSD se opune creșterii salariilor din mediul privat, în timp ce susține doar creșterea salariilor bugetarilor. Prin această măsură, reducerea contribuțiilor cu 5%, PNL urmărește creșterea veniturilor tuturor românilor. Este singura variantă prin care salariile tuturor angajaților, de la stat și din privat, pot crește. 

În ciuda dezinformărilor din spațiul public, scăderea contribuțiilor crește salariul net și nu afectează pensia. Punctajul la pensii se calculează în funcție de salariul brut, nu de valoarea contribuției. PNL subliniază că măsura de reducere a contribuțiilor cu 5% ar avea impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care începând din acest an trebuie să plătească CAS", a conchis PNL în comunicat.