Ministrul Finanțelor vorbește despre aterizări economice "hard" sau "very hard"

Ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat miercuri că există „o presiune asupra cursului” (n. red. leu-euro), „confirmată și de Banca Mondială”, în contextul în care, marți, a fost depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro.
Taczos spune că în aceste condiții „e posibilă o aterizare «hard» a economiei și că o aterizare «very hard» începe în cazul în care continuă incertitudinea politică. La rândul său, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, afirmă că se teme că nu se vor putea evita măriri de taxe după instalarea noului guvern, potrivit News.ro.
„Există o presiune asupra cursului. Cu siguranță este o presiune confirmată și de Banca Națională, dar încă o dată și profesionalismul, și rezervele, și experiența BNR asigură o gestionare corectă a situației și cu siguranță lucrurile sunt sub control din acest punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna.
Ministrul interimar de Finanțe a recunoscut că actuala situație politică este defavorabilă economiei românești și că, în urmă cu o săptămână ar fi spus că încă exists posibilitatea încheierii anului 2025 fără modificări de taxe și impozite.
„Este nevoie de o refomă fiscală. Dacă m-ați fi întrebat acum o săptămână, aș fi spus că încă văd o posibilitate ca anul acesta 2025 să se termine fără modificări substanțiale pe partea de venituri, adică taxe și impozite. Lucrurile trebuie analizate după alegeri de către cei care nu vor fi interimari. Dar din punct de vedere fiscal, lucrurile nu stau atât de rău. Este posibilă o aterizare «hard», ca să nu spun «soft», că e puțin credibil. Este posibilă o aterizare «hard». «Very hard» începe în cazul în care continuă incertitudinea politică”, a afirmat Tanczos Barna.
Potrivit ministrului de Finanțe, dacă în cel mai scurt timp posibil România va avea Guvern și stabilitate, atunci situațai poate fi gestionată.
„Desigur, de fiecare dată, o asemenea aterizare depinde de nivelul de la care aterizezi. Aterizăm de la 8,6% deficit, destul de sus. Depinde de pilot, depinde de cine conduce avionul. Și depinde de pista de aterizare, cât de rezilientă este”, a mai precizat Tanczos.
La rândul său, consilierul în cadrul BNR Eugen Rădulescu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că se teme că după instalarea noului guvern nu se vor putea evita măriri de taxe.
„Mă tem că nu se vor putea evita măriri de taxe după instalarea noului Guvern”, a punctat Rădulescu.
Eugen Rădulescu a declarat că piața este în continuare tensionată pentru că a avut loc o „depreciere de peste 2 puncte procentuale în două zile”, ceea ce în România „nu s-a întâmplat deloc”, spre deosebire de țările vecine, cum ar fi Ungaria, Polonia, unde „aceste lucruri sunt oarecum curente”.„În momentul de față, piața își caută un echilibru. Să vedem când și-l va găsi și la ce nivel”, a afirmat Rădulescu.
Acesta a spus că o cauză fundamentală pentru care s-a ajuns în această situație, este deficitul bugetar „foarte ridicat”, care trebuie „restrâns”, lucru care, în opinia consilierului, nu se poate realiza fără un guvern cu funcțiuni depline și un Parlament care să îl susțină.
„Avem și o politică destul de tensionată, cu un președinte interimar, premier interimar, președinte de Senat interimar și cu declarații făcute de unul dintre candidați că va forța o numire de premier sau vom avea chiar alegeri anticipate, lucru care ar dăuna și mai mult. Piața de capital nu apreciază foarte mult insecuritatea. O asemenea declarație nu face în orice caz bine, mai cu seamă în condițiile în care vă reamintesc că și după ce persoana numită ca potențial premier, când a câștigat alegerile din noiembrie, piețele de capital și piața monetară au reacționat foarte rău, ceea ce arată că dacă există o anumită percepție că suveranimsul și izolaționismul ne-ar ajuta, vă asigur că piețele nu apreciază așa ceva, iar rezultatul nu poate fi decât multă nervozitate pe piață”, a declarat Rădulescu la Digi24.
În legătură cu mesajul de marți al fostului ministru de Finanțe Adrian Câciu care îl făcea responsabil de deprecierea leului pe „matematician”, Eugen Rădulescu a spus că nici vorbă de așa ceva, principala cauză a situației fiind deficitul bugetar, care este „rezultatul unei guvernări cel puțin imprudente și care nu a urmărit decât câștig electoral”, care s-a prelungit „o lungă perioadă de timp”.
”În momentul de față, suntem în pragul de a fi coborâți în categoria nerecomandată investițiilor, ceea ce ar fi extrem de rău pentru capacitatea noastră de a ne finanța în condiții acceptabile datoria pe care o avem. Cauza fundamentală aici este! După care incertitudinile din zona politicului sunt foarte mari. A pune însă pe seama celui mai rațional dintre cei doi candidați faptul că din cauza lui cursul valutar s-a destabilizat este nu hazardat, e mai grav decât atâta!”, a subliniat consilierul din BNR.
Întrebat dacă fostul Guvern Ciolacu putea face mai mult pentru reducerea deficitului bugetar, Rădulescu a spus că despre acest lucru se vorbește „de vreo trei ani încoace” și că de fiecare dată analistii economici, inclusiv el, au atras atentia că România se îndreaptă „cu foarte mare viteză către vidul respectiv”.
„Nu se putea rezolva nimic în ultimele trei luni, nici măcar agențiile de rating nu ne-au spus că trebuie să facem asta între cele două rânduri de alegeri. Am avut nefericirea ca alegerile să fie împinse, tot din motive politice, anul trecut, din vară până în iarnă, iar acum până în primăvara anului acesta. Admit că în această perioadă era foarte greu să iei niște măsuri pentru că măsurile nu pot fi populare și nu vor fi ușoare. Deficitul la care am ajuns care se apropie de 10% din PIB este infernat de mare.La întrebarea dacă românii trebuie să se aștepte la măriri de taxe după instalarea noului Guvern, Eugen Rădulescu a răspuns: „Cred că da. Mă tem că nu se pot evita măriri de taxe la instalarea noului guvern”.
Comentarii