"Statul nu intenționează să impună restricții, dar va trebui să importăm curent electric" – a anunțat ministrul sârb al energiei, Zorana Mihajlović, adăugând că Serbia și-a propus să reducă cu 15% consumul de curent electric, conform RTS (Serbia).

"În timp ce majoritatea statelor europene fac planuri pentru restricții, Serbia face planuri de economisire, în special în companiile statului. Planurile trebuie să fie finalizate până la 15 septembrie, la fel și planul de monitorizare a consumului" – a declarat Mihajlović, adăugând că săptămâna trecută Serbia a trebuit să importe curent electric în valoare de 1,3 milioane euro.

"Cu siguranță în această iarnă Serbia va trebui să importe curent electric pentru care vor fi alocate fonduri uriașe" – a avertizat Mihajlović, adăugând că recomandă și cetățenilor să economisească, iar cei care vor reduce consumul vor fi recompensați.

Referindu-se la centralele termice, Mihajlović a declarat că totul este pregătit pentru sezonul rece. "Avem rezerve de păcură pentru 100 de zile, de petrol și derivate petroliere pentru 60 de zile. Sunt pregătite și planuri de criză pentru situații neprevăzute pe piața europeană" – a precizat Mihajlović, adăugând că executivul nu intenționează să impună restricții.

Mihajlović a amintit că în cadrul inițiativei Balcanii deschiși, Serbia a semnat cu Albania un memorandum privind colaborarea în domeniul energetic. "Acest memorandum ne dă posibilitatea să participăm la un proiect important de construire în Albania a unui terminal de gaz lichefiat, cu o capacitate de peste 5 miliarde de metri cubi.

Este important ca Serbia să fie conectată în regiune, pentru ca aprovizionarea cu gaze naturale să fie mult mai stabilă decât în prezent. Acesta este obiectivul Balcanilor deschiși – să ne conectăm pentru ca cetățenii să trăiască mai bine" – a declarat Mihajlović.

Sursa: RADOR