Noul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat într-un interviu pentru EURACTIV.ro că digitalizarea are o importanță strategică. El a vorbit și despre lecțiile învățate din experiența platformei de vaccinare.

Interviu cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, partea I.

 

Pe scurt:

  • Pe 3 februarie va fi adoptată Hotărârea de Guvern pentru organizarea Ministerului.
  • Ministerul va avea o Direcție specializată în cele mai noi tehnologii.
  • Ministerul va colabora cu ADR și CIO.
  • Platforma de vaccinare dezvoltată de STS e un exemplu particular, de criză. „Ar fi bine să nu devină regulă”. Ministrul crede că la o digitalizare de calitate „participă toate părțile afectate”.
  • Indiferent cine va dezvolta pe viitor soluții și aplicații, va trebui să îndeplinească niște standarde de calitate.

 

(În următoarele părți ale interviului, ministrul va detalia prevederile legate de digitalizare din Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și viziunea în legătură cu îmbunătățirea indicatorilor României în indicele DESI.)

 

Întrebat în legătură cu organizarea ministerului și arhitectura instituțională a IT-ului din România (ce se întâmplă cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, ce relație va exista între minister și Chief Information Officer), ministrul a spus:

 

„Ne-am fixat un deadline și suntem aproape de a-l respecta, anume să avem o hotărâre de Guvern care să reflecte organizarea Ministerului, dar nu numai atât. Să reflecte și direcția pe care o vedem pentru cercetare, inovare, digitalizare. Și anume, o direcție de reformă.

 

Așa încât, în organigrama ministerului am inclus direcții noi, cum ar fi o Direcție de Specializare Inteligentă, care va avea rolul să susțină acele domenii - aș putea să zic - mai de nișă, de frontieră, care, dezvoltate, ar putea crea în România valoare adăugată, dar de valoare ridicată. Mă refer la zonele de inteligență artificială, blockchain, microprocesoare și așa mai departe. În momentul de față am cerut un raport care să reflecte cam care este volumul de tranzacții, de cifre de afaceri, pe aceste domenii, luând ca bază codurile CAEN, pentru a vedea care sunt verticalele pe care ar merita să ne concentrăm.”

 

EURACTIV.bg: Bulgaria seen as hub for artificial intelligence

 

„Relația cu Autoritatea pentru Digitalizarea României - în mod informal va fi una de colaborare, adică o să fim două entități: Ministerul, cel care propune politici și strategii pe partea de digitalizare, cercetare și inovare; dar pe digital Autoritatea să fie partenerul nostru cu ajutorul căruia să facem lucrurile astea posibile. Adică să le implementăm, să ne consultăm asupra strategiilor, fără îndoială, și de asemenea să colaborăm pentru implementarea lor. De asta, din echipa de consilieri două persoane vor fi dedicate zonei digitale având cumva și un rol de contact, de interfață (pe lângă secretarul de stat dedicat digitalizării) între noi și ADR pentru a ne asigura că lucrurile se întâmplă repede, că nu așteptăm ani de zile... Și sunt optimist că pe 3 februarie o să fim pe deplin înființați.

 

Noi suntem 100% deschiși pentru un parteneriat cu CIO-ul Guvernului, pentru că digitalizarea nu e a unui partid, e a noastră a românilor. Vedem că nu stăm deloc bine din punctul ăsta de vedere, e nevoie de o accelerare, dar accelerarea presupune, din punctul meu de vedere, să ne aliniem și să înțelegem că e un obiectiv național, nu unul de politică.


În privința digitalizării eu nu cred că ea trebuie confiscată de vreun partid și nici n-am simțit vreo intenție până acum, ca un partid să confiște acest subiect. Eu cred că subiectul e de importanță strategică, pentru România, oricine ar fi la putere peste doi ani, peste patru ani sau peste opt ani de zile. Pentru că face parte din marile salturi pe care o țară le poate face. Așa cum, de exemplu, au fost revoluții - mă refer la revoluții industriale - digitalizarea e una dintre ele. Ar trebui să fie un obiectiv național, transpartinic, la care toată lumea să participe. Și cred că unul din rolurile pe care le am este de a crea acest spațiu comun, platformă comună, pentru a pune toți umărul. ”

 

În legătură cu profilarea tot mai vizibilă a STS ca dezvoltator de aplicații web al Guvernului, și lecțiile învățate, după experiența recentă a platformei de vaccinare, dar și după alte lecții din trecut cu entități private care au furnizat soluții informatice autorităților, ministrul a declarat:

 

„Referitor la STS, eu cred că în situații de criză e nevoie de măsuri de criză. Criză înseamnă că nu mai ai niciun moment de așteptat pentru a face ceva. Când e un incendiu nu faci licitație cu pompierii. Suni la cel care poate interveni cât mai repede și care are capacitatea de a stinge incendiul. Dar asta e o situație particulară. Ar fi bine să nu devină regulă și - să spunem - o entitate, o instituție a statului să aibă monopolul unui lucru. Mai ales în ceea ce privește digitalizarea.

 

Cred că o digitalizare bună - și aici avem exemple - este cea la care participă toate părțile afectate de acest proces. Vorbesc aici de societatea civilă, care e un actor extrem de important, vorbesc de instituțiile statului, se administrație, care sunt, la fel, un stakeholder important în tabloul general, vorbesc de companiile private care au un nivel suficient de expertiză și de standarde pentru a oferi soluții stabile, sustenabile.

 

Așadar chiar dacă procesul ăsta ia un pic mai mult timp, dar e mult mai așezat, mult mai bine făcut și eu cred că rezultatele sunt mai bune. Și avem deja exemple de aplicații care așa au fost făcute, implicând mai mulți actori, și care uite că rezistă și dau rezultate foarte bune. Aș menționa SIMPV. Când a fost făcut sistemul ăsta de prevenire a votului multiplu  au fost implicate companii, societate civilă și uite că e un sistem bun.”

 

Ministerul vrea să impună standarde de calitate pentru livrarea de soluții informatice

 

„Datoria mea, a noastră, a echipei de la minister, va fi să impunem niște standarde de calitate. Ceea ce vom mai introduce în folosul cetățenilor va trebui să fie digital prin proiectare - digital by design. Și aici avem o listă foarte clară de lucruri pe care le vom impune furnizorilor de soluții. Pentru că, cu ocazia asta, vom mai rezolva o problemă destul de delicată, aceea a imaginii pe care o au companiile care lucrează cu statul. Dacă ne uităm - hai să spunem - numai la zona digitalului, nu auzim povești lăudabile cu privire la companiile care au lucrat soluțiile informatice pe care le folosește statul român. Lucrul ăsta ar trebui inversat, 180 de grade, în așa fel încât cine a avut un contract cu statul, pe partea asta de digital, să-și poată pune pe site, acolo, o marcă de prestigiu, că a fost contractor al statului, asta însemnând responsabilitate și standarde de calitate. Și să-l ajute în business, nu ca acum, lumea să spună <<da, mulțumesc, ești din categoria aia>>.”

 

Pe termen scurt: serviciile de taxe ale sectoarelor din București vor deveni interoperabile

 

„Ce avem acum pe agendă - colegii de la ADR au lucrul ăsta pe agendă: interoperabilitatea administrațiilor locale din București. În special serviciile de taxe. În așa fel încât aceste structuri să poată schimba date între ele. Datele unui cetățean de la o administrație să poată fi accesate, folosite de o altă administrație publică. În felul ăsta țintim reducerea multor cozi. De la un ghișeu la celălalt. Pentru că, odată ce informațiile sunt într-un loc, ele ar putea fi accesate și din alt loc.

 

Un alt proiect care e, tot așa, pe termen scurt, se referă la finalizarea proiectului Ro-NET. Mai există un proiect de finalizat, lotul 7, care are ca scop ducerea internetului de bandă largă în zone greu accesibile.”

 

Ministrul va lua decizii după ce va sta de vorbă cu experți

 

„Da, eu am început să discut - aș putea să spun - cu cei mai buni oameni, care fie reprezintă asociații patronale, fie sunt experți. Evident, decizia în cele din urmă va fi a mea și cea pe care mi-o voi asuma, dar înainte de asta o să am nevoie de toate inputurile.”

 

Partea a II-a a interviului - Priorități PNRR digital: administrarea datelor și recuperarea întârzierilor

Partea a III-a a interviului - Ministrul digitalizării: educația e cheia