Ionuț Mișa susține că nu a urmărit efectele în piață a principalei măsuri fiscale adoptat de când este ministr de finanțe.

„Sincer, nu am urmărit care este prețul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ținut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în prețul de la pompă, într-o scădere direct proporțională a prețului la pompă, dar nici într-o creștere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanți, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferență pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetățean a fost preluată de către companii”, a declarat marți Ionuț Mișa.

„Mai mult decât atât, în momentul în care am decis să facem această creștere pentru că am avut consultări înainte cu companiile din domeniu și nu numai, am decis să creem această creștere în două etape pentru a nu crea un șoc de consum și am luat în calcul cam care ar putea fi scăderea de consum și am ținut cont și de valoarea accizei, valoarea cu care trebuie să crească acciza”, a mai spus ministrul finanțelor.

Referitor la declarațiile premierului care afirma în urmă cu câteva săptămâni că a luat în calcul unele măsuri dacă prețurile carburanților vor crește în urma reintroducerii supraaccizei, ministrul a precizat că are încredere în premier și în faptul că se vor lua niște măsuri și vor fi niște analize.

Ionuț Mișa a precizat că înaintea reintroducerii supraaccizei a avut discuții „cu jucătorii din piață” despre menținerea prețurilor la pompă, dar nu a primit angajamente în acest sens.

Guvernul a decis creșterea accizelor la carburanți, în două etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie, dar în presă și în social media au apărut informații privind creșterea prețurilor la pompă cu mai mult timp înainte de intrarea efectivă în vigoare a măririlor de taxe.

În total, accizele la combustibili vor crește cu 0,32 de lei per litru, dar premierul MIhai Tudose a susținut, în repetate rânduri, că prețurile carburanților nu vor crește, ba chiar a amenințat voalat companiile petroliere cu represalii dacă acestea vor majora prețurile.