După ce le-a amenințat în debutul ședinței de guvern, ministrul de finanțe a încercat să îndulcească mesajul transmis corporațiilor multinaționale.

„Le spun companilor multinaționale că România este o țară cu un climat fiscal foarte bun pentru a investi, o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa. Iar companiile care nu achită impozit pe profit în România și încearcă să evite plata taxelor și impozitelor vor trebui să respecte România și vor trebui să plătească aceste taxe și impozite în România”, a spus miercuri Ionuț Mișa, ministrul finanțelor, într-o conferință de presă în care a explicat modificările aduse de Guvern Codului Fiscal.

În deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, ministrul sugerase că patronatele au contestat proiectul de ordonanță aprobat de Executiv pentru că acesta include unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale și nu din cauza transferului contribuțiilor sociale, măsură de altfel contestată și de sindicate, de societatea civilă, ba chiar și de președintele Klaus Iohannis.

Mișa a spus că românii „sunt extrem de inteligenți să facă diferența, să nu meargă după fentă, dacă-mi permiteți o mică exprimare, în a urmări transferul contribuțiilor (măsura transferului contribuțiilor de la angajator la angajat - n.r.) și să înțeleagă că contestarea (sic!) acestei ordonanțe este mai mult legată de transferul acestor profituri în afara țării și de dorința de a împiedica posibilitatea statului român să impoziteze aceste companii”.

Modificările Codului Fiscal aprobate miercuri de Guvern includ și implementarea Directivei 1164/2016 privind combaterea practicilor de evitare a plății obligațiilor fiscale. „Directiva implementată astăzi ne ajută să împiedicăm companiile să își transfere profiturile în alte țări sau chiar la companiile-mamă”, a explicat Mișa.

În deschiderea conferinței de presă, Ionuț Mișa a susținut că măsurile luate astăzi de Guvern sunt benefice și pentru companii și pentru persoanele individuale.

În schimb, comunitatea de business nu pare prea convinsă. „Aproape toate investițiile sunt în stand-by”, a declarat la Digi24 Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK Romania), adăugând că efectele nu se vor vedea în scurt timp, ci în următorii doi-trei ani.

„Este pentru prima dată când mediul de afaceri spune că nu vrea o relaxare fiscală”, a mai spus Anastasiu, vorbind despre prevederile incluse în Ordonanță.