Mișu Negrițoiu nu crede că săptămâna vitoare va mai conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară, chiar dacă susține că revocarea sa este ilegală.

Senatorii și deputații au aprobat joi, cu 238 de voturi "pentru" și niciunul "împotrivă", raportul pentru revocarea președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, membru executiv al Consiliului ASF.

+++

Președintele ASF a spus miercuri că va acționa pe orice cale pentru a demonstra că o eventuală decizie de revocare a sa din funcție este ilegală, relatează Agerpres.

Negrițoiu a precizat totuși că nu crede că săptămâna viitoare va mai fi la conducerea instituției, deși, până în prezent, nu a fost informat cu privire la motivele care stau la baza revocării sale din funcție.

„Orice hotărâre se va lua și nu am nicio îndoială că se va lua este ilegală și contestabilă. Dacă cineva ar contesta-o la Curtea Constituțională sunt convins că la o asemenea hotărâre nemotivată ar fi informat. De altfel, nici nu ar fi prima. Toate hotărârile fostelor Comisii ale Parlamentului și ale Parlamentului în legătură cu structura și membrii Consiliului ASF-ului, care au fost sesizate la Curtea Constituțională, au fost infirmate”, a spus Mișu Negrițoiu.

Șeful ASF a menționat că a luat hotărârea de a acționa pe orice căi consideră de cuviință să demonstreze că o asemenea hotărâre este ilegală.

 

„Nici astăzi nu înțeleg și nu mi s-a adus la cunoștință care sunt motivele revocării. Nu am avut nicio discuție cu nicio comisie, cu niciun președinte de Cameră sau altceva ca să înțeleg ce mi se reproșează și de ce sunt revocat. Doi. Am zis-o și anul trecut și o repet și o spun și acum, procedura de revocare mi se pare mai așa, din Balta Brăilei, chiar nu respectă legea”.

Șeful autorității a remarcat unele lucruri „năstrușnice” din piața asigurărilor. „Patronatele organizează mitinguri în locul sindicatelor, service-urile cer tarife mai mari la prime mai mici, iar politicienii nu-și respectă propriile legi. Legea spune în mod clar în ce condiții pot să fie revocați membrii consiliului. Și spune că numai în acele condiții care sunt la articolul 9 și care spune că numai potrivit procedurii”, a afirmat Mișu Negrițoiu.

Acesta a declarat că este sigur că va fi revocat de către Parlament în perioada următoare și că nu crede că la mijloc sunt interese și că cineva vrea să pună în locul său o persoană anume, ci mai degrabă există o problemă în a găsi un înlocuitor.

 

„Prefer să ies scos de politicieni decât să ies scos de DNA. Alternativa, dacă nu făceam asta, era să mă scoată ceilalți. Așa mă duc liniștit. Mi-am făcut treaba”, a declarat Negrițoiu.

 

Parlamentul ar putea vota joi revocarea lui Mișu Negrițoiu din funcția de președinte ASF, după ce votul de marți a fost amânat din lipsă de cvorum.

De altfel, nu este prima dată când se vorbește de mazilirea lui Negrițoiu. În toamnă, parlamentarii i-au reproșat proasta gestiune a scandalului asigurărilor RCA, piață în care creșterea exponențială a tarifelor a provocat proteste masive ale transportatorilor. Atunci, Negrițoiu a fost salvat tot de o lipsă de cvorum și apoi de vacanța parlamentară de dinaintea alegerilor.

Negrițoiu a fost susținut, în 2014, chiar de PSD pentru a prelua conducerea ASF, după ce predecesorul său, Dan Radu Rușanu, a demisionat chiar din arest, fiind implicat în dosarul Carpatica Asig. Trei ani mai târziu, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că s-a înțeles cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, asupra faptului că Mișu Negrițoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o instituție importantă care nu trebuie să funcționeze ca și cum ar fi „moșia” unuia sau unora.

Acum, lui Negrițoiu pare să i se fi tras de la scandalul NN Pensii, companie care și-a avertizat clienții că ar putea avea loc o naționalizare a fondurilor de pensii private, stârnind mânia liderilor politici.

În luna aprilie, ASF a decis sancționarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înființare, și a decis retragerea autorizației directorului general Raluca Țintoiu, din cauza mesajului trimis clienților, notează Profit.ro. Amenda a venit însă după ce Liviu Dragnea a tunat și a fulgerat, cerând inclusiv un control al ASF la companie, pentru dezinformarea lansată.

Cât privește RCA, Negrițoiu va pleca cel mai probabil fără a fi rezolvat situația. Plafonarea tarifelor agreată anul trecut expiră pe 18 mai, dar o nouă lege nu este încă în vigoare. Negrițoiu a exclus miercuri că ar urma o explozie a prețurilor, dar recunoaște că ar putea exista o creștere graduală a tarifelor, potrivit News.ro.