Modificări la sistemul garanție-returnare. Fechet: Nu mai suntem nevoiți să importăm plastic
Comercializarea băuturilor în ambalaje nereutilizabile pentru care nu este percepută garanția de 50 bani, respectiv fără marcajul sistemului de garanție-returnare (SGR), va fi permisă până la sfârșitul acestui an.
Astfel, Executivul amână astfel cu 6 luni termenul limită stabilit anterior pentru comercializarea băuturilor în ambalaje cu sigla SGR, potrivit Profit.ro.
Începând cu 30 noiembrie 2023, a intrat în vigoare sistemului de garanție-returnare (SGR), prin care românii achită o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 și 3 litri. Aceste ambalaje sunt marcate cu sigla ”Ambalaj cu garanție", indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Recuperarea garanției este posibilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător.
Tot anul trecut, când Guvernul Ciolacu a anunțat că nu mai amână intrarea în vigoare a SGR, a fost redus și termenul de introducere pe piață/comercializare a produselor ambalate fără marcaj SGR, prin modificarea datei limită pentru comercializare/introducere pe piață, din 31 decembrie 2024 în 30 iunie 2024, mai spune sursa citat.
Acum, Guvernul arată că tot mai multe firme au solicitat extinderea termenului limită de comercializarea a ambalajelor care nu intră în SGR.
”Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, astfel cum acestea au fost modificate prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR”, arată Executivul.
Mai mult, Guvernul vorbește chiar de riscul ”destabilizării economiei”.
”Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP (Ministerul Mediului - n.red.), a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza (sic! - n.red.) economiei naționale întregi”, susțin guvernanții.
Ce spune ministrul Mediului
La finalul ședinței de Guvern de joi, după ce a fost adoptată Hotărârea privind modificările la sistemul SGR, Mircea Fechet a spus că astfel de permite comercializarea acelor produse care se află încă pe rafturile magazinelor din România și care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă acel logo al SGR.
"Producătorii ar fi fost puși în situația în care să retragă de pe rafturi acele băuturi, însă, în situația în care ele se află în termenul de valabilitate, și aș menționa băuturile spirtoase și vinurile care se pot comercializa ani de zile după data fabricației, noi am considerat că nu este necesar un astfel de efort", a explicat Fechet.
Ministrul a mai spus că retragerea acelor produse de pe raft, reetichetarea la punctul de fabricație ar fi fost "o chestiune costisitoare și nu ne dorim în niciun fel ca prin sistemul de garanție-returnare să aducem atingere mediului de afaceri, fie că discutăm despre producători, fie că discutăm despre comercianți".
Fechet a făcut și un bilanț la 6 luni de la implementarea mecanismului, afirmând că "putem spune ceea ce am spus și la începutul sistemului, că este cel mai bun exemplu de sustenabilitate și de inovație din ultimii 30 de ani în materia economie circulară din România".
"Sistemul a schimbat viața tuturor românilor, aș putea spune, iar importanța recuperării ambalajelor este o chestiune care aduce beneficii de mediu, însă aș vrea să menționez și beneficiile economice. Spun asta pentru că, cel puțin în ceea ce privește PET-ul, plasticul reciclat, pentru prima oară după Revoluție, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material", a continuat Mircea Fechet.
Ministrul a mai prezentat date potrivit cărora în anul 2020, când a vizitat fabrică de reciclare, cea mai mare din sud-estul Europei, situată în județul Buzău, observat baloți cu PET-uri importate din Australia, Germania sau Marea Britanie.
"Astăzi, aflând că nu mai suntem nevoiți să importăm și că SGR-ul furnizează suficientă materie primă, mă bucur să constat că nu doar facem România mai curată, dar contribuim și la balanța comercială a statului român", a declarat el.
Peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle au fost recuperate până acum prin sistemul ReturoSGR.
Luna aceasta s-a deschis al patrulea centru ReutroSGR, în Otopeni, iar în curând va fi deschis primul centru din Moldova, în județul Bacău.
Ministrul constată că "sunt din ce în ce mai puține PET-uri aruncate în natură".
de Daca 31 Mai 2024 13:03
De ce mai puneti cei 50 de bani?
Ale cui sunt aparatele de reciclare si cine beneficiaza de taxa de 50 de bani?
Alt Caritas?