PUBLIC AFFAIRSInventatorii aniversează un moment istoric: un an de brevet unitar
Articolele marcate Public Affairs sunt contribuții publicate în regim de sponsorizare a tematicii respective, pentru prezentarea unor politici sau pe o tematică de implicare în politicile publice. Punctele de vedere aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar opiniile redacției Euractiv România. |
La 1 iunie, la un an de operare a brevetului unitar, António Campinos, președintele Oficiului European de Brevete, evaluează accesul extins al inventatorilor subreprezentați la sistemul european de brevete și impactul asupra dezvoltării tehnologiei.
În urmă cu un an, după mai mult de jumătate de secol de negocieri, Europa a făcut primii pași pentru a deveni o piață unică pentru tehnologie. Lansarea brevetului unitar, cel mai important progres în protecția juridică a invențiilor în Europa ultimii jumătăți de secol, a reprezentat o etapă premergătoare acestui nou statut.
Acest progres revoluționar a marcat o aprofundare a integrării economice a Europei, completând piața sa unică.
Pentru prima dată, inventatorii - indiferent dacă sunt persoane fizice, întreprinderi mici sau corporații mari și tot ceea ce se află între acestea - au putut obține o protecție uniformă și automată prin brevet pentru invențiile lor în 17 țări europene, reprezentând o piață globală de peste 400 de milioane de persoane.
Acest fapt se datorează unui sistem integrat și raționalizat: un singur brevet, pentru un singur proces de cerere, pentru o singură taxă de reînnoire, într-o singură monedă, în temeiul unei singure legi și cu titlu executoriu în fața Curții Unificate de Brevete, ca unică platformă de litigii.
O simplitate care contrazice mulți ani de lupte juridice și diplomatice complexe.
În mod esențial, a eliminat un decalaj decisiv în arhitectura peisajului european al proprietății intelectuale, a uniformizat condițiile de concurență pentru întreprinderi, astfel încât acestea să poată concura de la egal la egal cu omologii lor din SUA și Asia în ceea ce privește dimensiunea pieței și consumatorii.
Abilitarea inventatorilor subreprezentați
Conceput cu gândul la accesibilitate, brevetul unitar a deschis larg ușile sistemului european de brevete, oferind o cale mai simplă și mai accesibilă pentru protecția brevetelor.
Pentru primii zece ani, care reprezintă durata medie de viață a unui brevet european, taxele anuale agregate pentru menținerea unui brevet unitar sunt mai mici de 5 000 EUR,
iar dacă titularul brevetului optează pentru 20 de ani de protecție, un brevet unitar este cu 78% mai ieftin decât un brevet european corespunzător care acoperă toate cele 27 de state membre ale UE.
Acest lucru se datorează faptului că brevetul unitar a eliminat necesitatea validărilor individuale ale brevetelor naționale, care reprezintă adesea o povară financiară și administrativă pentru inventatorii care încearcă să se descurce în ceea ce privește costurile și complexitatea comercializării produselor lor în mai multe jurisdicții.
La urma urmei, știm că mult prea puțini inventatori din entitățile de dimensiuni mai mici, cum ar fi IMM-urile și universitățile, se implică în sistemul de brevete. Acest lucru înseamnă că invențiile lor revoluționare ar fi putut să nu ajungă niciodată pe piață.
Imaginați-vă o lume în care radioul ar fi rămas un prototip în podul lui Marconi; sau o lume în care descoperiri precum insulina și pasteurizarea nu ar fi părăsit niciodată laboratorul.....
Cât de greu ar fi fost pentru noi toți...
Motivul pentru care această evoluție a fost atât de necesară nu poate fi supraestimat.
Trăim într-o perioadă cu temperaturi record, cu obiective de dezvoltare durabilă din ce în ce mai urgente și cu un peisaj tehnologic în evoluție rapidă, determinat de progresele în domeniul tehnologiilor profunde și al inteligenței artificiale.
Pentru a ne asigura că aceste tehnologii prosperă pe piață și aduc beneficii societăților noastre, trebuie să oferim stimulente.
Brevetele sunt esențiale în transpunerea ideilor în noi tehnologii și în succese comerciale, oferind investitorilor încrederea de a finanța cercetarea și dezvoltarea cu perspectiva unor randamente societale și economice. De asemenea, acestea creează oportunități pentru acordarea de licențe și transferul de tehnologie.
În plus, brevetele ajută IMM-urile, întreprinderile nou înființate, instituțiile de cercetare și universitățile să se conecteze și să găsească parteneri potriviți. Pentru a ilustra acest aspect, cercetarea noastră comună cu EUIPO arată că întreprinderile nou înființate care dețin brevete și mărci comerciale au de 10 ori mai mult succes în obținerea de finanțare în timpul etapelor inițiale de inițiere sau de creștere timpurie.
Apelul pentru un sistem de brevete care să echilibreze accesibilitatea cu brevete de înaltă calitate, un sistem care încurajează și protejează noile tehnologii de la un spectru larg de inventatori, nu a fost niciodată mai crucial. Așadar, cu un an întreg de experiență a brevetului unitar în spate, este un moment bun pentru a analiza impactul pe care acesta l-a avut asupra creșterii accesibilității în sistem. A fost cu adevărat schimbarea pe care am anticipat-o?
Impact acolo unde este necesar
În ceea ce privește adoptarea de către utilizatori, brevetul unitar a depășit așteptările. În luna aprilie a acestui an, Oficiul European de Brevete a atins o piatră de hotar, cu 25 000 de brevete unitare înregistrate de la lansarea sa în iunie anul trecut.
Pentru a pune acest rezultat în perspectivă, aproximativ unul din patru brevete acordate de OEB începând din iunie 2023 a fost transformat într-un brevet unitar la cererea solicitantului.
Conform celor mai optimiste scenarii, se preconiza că acest rezultat va fi atins la numai doi ani de la lansare.
În plus, marea majoritate - aproximativ două treimi - provin din interiorul UE. Acest lucru se compară cu ponderea de 43% din totalul cererilor depuse de cetățeni europeni.
Dar ceea ce este și mai surprinzător decât numărul brut de cereri este tipul solicitanților care le depun. IMM-urile europene, întreprinderile nou înființate și inventatorii individuali reprezintă peste o treime din toate cererile de brevete unitare depuse de europeni în 2023, în comparație cu aproximativ un sfert din toate cererile de brevete europene depuse în același an.
Având în vedere toate acestea, se poate spune că sistemul de brevete unitare s-a bucurat de un început puternic și avem toate motivele să credem că succesul său va crește și mai mult în lunile și anii următori. Există o serie de motive de optimism.
Deschiderea drumului către viitor
În primul rând, preconizata includere a mai multor state membre ale UE în sistemul brevetului unitar, cum ar fi România în viitorul foarte apropiat, va consolida poziția acestuia în rândul inventatorilor din toate mediile ca un vehicul eficient pentru promovarea invențiilor și simplificarea protecției brevetelor pe piața unică europeană.
În plus, vedem deja impactul Curții Unificate de Brevete, care a primit sute de cazuri până în prezent. Efectul de armonizare a jurisprudenței instanței este crucial pentru stabilirea certitudinii juridice și a transparenței în cadrul noului sistem și oferă utilizatorilor predictibilitatea atât de necesară pentru investițiile lor.
Succesul continuu al brevetului unitar nu se referă doar la creșterea economică; el atinge chiar miezul dorinței colective a societății noastre de a avea un viitor mai durabil. Tehnologia, susținută de o protecție a brevetelor accesibilă și solidă, este cea care ne va ajuta să ajungem acolo - fără a uita, desigur, de propriul nostru comportament uman.
Mai mult decât orice altceva, brevetul unitar arată că, atunci când Europa se unește în spatele unor interese comune, combină cele mai bune practici și ascultă nevoile întreprinderilor și ale societății, poate fi competitivă la nivel mondial.
António Campinos este președintele Oficiului European de Brevete