Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului și alimentației publice, care modifică OUG 224/2020, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că schimbarea este că nu se mai merge pe principiul „primul venit, primul servit”.

"Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern și pe care o operaționalizăm. Am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. Acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani. Practic ar fi primit cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura vizează despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi", a spus Claudiu Năsui, citat într-un comunicat de presă.

Ministrul mai spune că s-a ales o soluție în care să primească ajutor toate persoanele eligibile, indiferent când au făcut solicitarea. Concret, fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total.

"Fondurile pentru despăgubiri totalizează un miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare”, a declarant Năsui.

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin (2), în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere. 

În termen de maxim 60 zile de la data intrării în vigoare a OUG, prin ordin al Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, se aprobă procedura de implementare a schemei de ajutor de stat și se va desemna structura de specialitate din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului responsabilă pentru implementarea schemei de ajutor de stat.