Industria ospitalității încă așteaptă ca statul să-și respecte promisiunile, guvernul spune că ajutorul va veni, dar săptămânile trec și hoteluri și restaurante încă nu au primit despăgubiri pentru clienții pierduți.

„HoReCa este o industrie care a fost pusă la grea încercare, care până acum a supraviețuit extraordinar, și din resurse proprii mai ales, iar eu consider că își justifică un ajutor în perioada aceasta, care nu a fost creată de ei”, a spus Claudiu Năsui, ministrul economiei, la finalul unei sediuni de discuții cu reprezentanții organizațiilor din turism.

Aceștia s-au întâlnit cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului în contextul ultimelor decizii care afectează sectorul ospitalității, respectiv anularea voucherelor de vacanță și întârzierile la plata ajutoarelor financiare pentru companiile afectate de pandemia de COVID-19.

Multe țări din Europa urmează modelul voucherelor de vacanță pentru a oferi sprijin industriei HoReCa în vederea recuperării din criza provocată de pandemia de SARS-COV-2, însă în România acestea sunt eliminate fără argumente, susțin patronatele din turism.

De asemenea, investitorii din turism solicită autorităților operaționalizarea de urgență a schemei de ajutor de stat pentru sectorul ospitalității, deblocarea sumelor din granturile pentru capital de lucru și relansarea Măsurii 3 referitoare la granturile pentru investiții.

Întrebat dacă există bani pentru a ajuta această industrie, ministrul a afirmat că a solicitat „suma care a fost și în lege și în Ordonanța de Urgență pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei, dar deocamdată, există în această Ordonanță credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, dar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare”.

În ceea ce privește începerea plăților, Claudiu Năsui a subliniat că, din momentul în care bugetul și legislația vor fi în vigoare, va putea fi estimat un calendar.

„În momentul acesta, principala frână și pentru măsurile de ajutorare Covid, 1,2 și 3, și pentru aceasta este bugetul, Legea bugetului, care trebuie să apară ca să poți să începi să faci plățile”, a punctat ministrul economiei.

Năsui a punctat că vor fi bani pentru ajutoare, chiar dacă ar putea fi nevoie de o rectificare a bugetului care încă nu a fost adoptat. „Am făcut solicitări, mai există și un proces de rectificare bugetară, deci ideea că nu o să fie niciodată bani nu este pe masă, cel puțin nu din punctul meu de vedere”, a spus ministrul. „Orice ban o să avem pentru HoReCa sau pentru măsurile Covid va fi folosit”, a adpugat Claudiu Năsui.

Referitor la efectele suspendării voucherelor de vacanță, acesta a spus că va trebui să discute mai mult cu restul colegilor din Guvern pentru a vedea „cum vom evolua pe această măsură”.

Săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu a anunțat că voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie acordate anul acesta vor fi emise în 2022.

„Pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, nu venit suplimentar, în România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite. Știți foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanță. Pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulație, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță”, a spus premierul.

Dar industria ospitalității nu este de acord cu această prevedere.

„Voucherele de vacanță reprezintă un instrument de politică publică, care a demonstrat în cursul implementării acestuia impactul pozitiv asupra industriei turistice în România, cu efecte catalizatoare extraordinare asupra pieței muncii și a serviciilor din acest domeniu de activitate. Multe țări din Europa urmează modelul voucherelor de vacanță din România pentru a oferi sprijin HoReCa în vederea recuperării din criza provocată de pandemia de SARS-COV-2”, se arată într-un comunicat comun emis de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) - împreună cu Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET).

O analiză privind percepțiile, evaluările, atitudinile, comportamentul de utilizare și motivațiile specifice privind sistemul de vouchere de vacanță din România, realizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în anul 2018 arată, printre altele, că beneficiile financiare totale, directe și indirecte, pentru bugetul de stat (incluzând în acest termen și bugetul asigurărilor sociale/sănătate) se ridică la un nivel de 45-50% din valoarea voucherelor emise, la nivelul anului de emitere a voucherelor.

La acest efect se adaugă și beneficiile din anii următori acordării voucherelor, elementul cu cel mai semnificativ impact în acest sens fiind dezvoltarea capacităților de cazare prin investițiile realizate în domeniul turismului; recuperarea investiției realizate (prin emiterea voucherelor de vacanță într-un anumit an calendaristic) este amortizată într-un termen de aproximativ doi ani (anul în care au fost emise și anul imediat următor), se arată în comunicat.

Suspendarea emiterii voucherelor de vacanță vine după ce industria a semnalat deja că ajutoarele promise de guvern nu au ajuns încă la companiile din domeniul ospitalității.

„Romanian Business Leaders (RBL) cere: deblocarea sumelor din granturile pentru capital de lucru (Măsura 2 OUG 130) pentru a sprijini afacerile românești în contextul pandemiei; relansarea sesiunii pentru Măsura 3 (OUG 130), în condiții corecte pentru toți participanții și pe baza unei grile de punctaj care să asigure transparență și obiectivitate; operaționalizarea de urgență a schemei de ajutor de stat (OUG 224) pentru sectorul Ospitalității grav afectat în 2020. RBL semnalează că măsurile de sprijin pentru antreprenori nu au reușit să își atingă în mod real scopul”, se arată într-un comunicat de săptămâna trecută al organizației.

RBL atrage atenția că sprijinul pentru IMM-uri încă nu a ajuns la beneficiari, deși se discută despre granturile dedicate mediului privat încă din mai 2020.