Negocieri dure între UE și Australia pe denumirea brânzeturilor
Uniunea Europeană și Australia negociază în acest moment un acord de liber schimb, iar produsele agro-alimentare joacă un rol esențial în tratative.
Australienii își iubesc feta, gruyere sau gorgonzola, dar s-ar putea trezi în curând că le vor cumpăra sub alte denumiri, scrie 10daily.com.au.
Guvernul australian a publicat o listă de denumiri de origine, pentru care UE vrea protecție în cazul în care încheie acordul bilateral. Pe listă sunt 172 de produse alimentare și 236 de băuturi alcoolice, care sunt protejate în Uniunea Europeană în baza sistemelor de calitate.
Denumirile de origine și indicațiile geografice sunt la mare preț în Uniunea Europeană, iar protecția acestora a jucat un rol important în toate negocierile de acorduri comerciale ale UE.
Cea mai mare parte a celor aproximativ 400 de produse sunt necunoscute australienilor, dar sunt câteva denumiri care sunt extrem de familiare, iar discuțiile cu UE pe tema acestora ar putea avea un rol esențial în negocierea acordului de liber schimb.
Pe lângă feta sau gorgonzola, alte puncte sensibile în negocieri sunt anumite tipuri de prosciutto, mozzarella, sau whisky-ul scoțian.
Ministrul australian al comerțului, Simon Birmingham, a declarat că Australia nu agreează ideea de „indicații geografice”, dar această tema este nenegociabilă pentru UE. Componența listei este însă deschisă discuțiilor.
Spre exemplu, notează 10daily, cunoscutul produs lactat din Grecia este listat drept feta, dar negociatorii australieni pot susține că produsul local ar putea fi denumit „feta australiană” pentru a se face diferența.
„Mă aștept la o muncă asiduă și negocieri dure cu UE pentru a ajunge la un compromis acceptabil pentru producătorii australieni care să liniștească și îngrijorările europenilor privind posibilitatea ca un produs local să fie vândut drept feta grecească”, a spus Birmingham.
UE și Australia discută un acord „ambițios” de mai bine de un an, care să stimuleze schimburi comerciale bilaterale care s-au ridicat anul trecut la peste 66 miliarde de euro.
UE este al doilea partener comercial al Australiei, care își dorește condiții mai bune de acces pe piața europeană pentru produsele sale agricole.
Iar producătorii australieni au răsuflat ușurați când denumiri precum camembert, brie, parmesan sau pecorino nu au fos incluse pe listă, fiind înlocuite cu termeni mult mai specifici precum Brie de Normandie, Pecorino Romano sau Parmigiano Reggiano. Industria locală are trei luni în care își poate prezenta poziția privind produsele de pe listă.
UE a lansat în iulie 2018 negocierile cu Australia și Noua Zeelandă asupra unor acorduri de liber schimb cuprinzătoare, după finalizarea negocierilor cu Japonia și Mexic, și intrarea în vigoare a acordului comercial UE-Canada. UE, care este deja al doilea partener comercial al Australiei și al treilea al Noii Zeelande, vrea să își întărească poziția în zona Asia-Pacific, profitând și de politica americană promovată de Donald Trump de ridicare a unor bariere comerciale.
Background
În baza sistemelor de calitate ale UE, sunt protejate denumirile produselor pentru care există o legătură intrinsecă între calitățile sau caracteristicile produselor și originea lor geograficăen. Sistemele de calitate vizează:
- Denumirile de origine protejată (DOP) pentru produsele agricole, produsele alimentare și vinuri
- Indicațiile geografice protejate (IGP) pentru produsele agricole, produsele alimentare și vinuri
- Indicațiile geografice (IG) pentru băuturile spirtoase și vinurile aromatizate
Comentarii