Comisia Europeană nu luat încă o decizie în ceea ce privește includerea plafonării prețului la gazele naturale în pachetul de măsuri care va fi propus săptămâna viitoare, notează Kathimerini.

Comisia Europeană nu a decis încă dacă va include plafonarea prețului la gazele naturale utilizate pentru producerea de energie electrică în pachetul de măsuri pe care îl va propune săptămâna viitoare în domeniul energiei, a declarat șefa politicii energetice a UE.

„Vom vedea în weekend cum putem merge mai departe cu plafonarea prețurilor la gazele naturale pentru producerea de energie electrică – dacă există acest stadiu în care putem spune că există o mare majoritate a statelor membre în favoarea acestei măsuri”, a spus comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la o conferință de presă susținută miercuri, după întâlnirea miniștrilor europeni ai energiei la Praga. 

”Țările UE doresc o piață comună a gazului”

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au ajuns la un acord general cu privire la aprovizionarea comună cu gaz până la vară și au convenit, de asemenea, că este nevoie de un preț de referință alternativ pentru gazul natural, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela.

Întâlnirea miniștrilor de la Praga a ajutat la depășirea diferențelor dintre statele membre UE, a spus Sikela. „Vrem să accelerăm achizițiile comune și să valorificăm puterea de cumpărare a întregii UE pentru a asigura aprovizionarea pentru iarna viitoare, care poate fi chiar mai importantă decât cea care se apropie”, a precizat Sikela. 

Putin propune un nou hub pentru gazele naturale în Turcia 

Anterior, vorbind la un forum energetic de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea redirecționa fluxurile de gaze destinate Nord Stream către Marea Neagră pentru a face din Turcia un important hub energetic pentru Europa.

„Am putea transfera volumele pierdute de-a lungul Nord Stream de pe fundul Mării Baltice în regiunea Mării Negre și în acest fel să facem principalele rute de furnizare a combustibilului nostru, a gazului nostru natural către Europa prin Turcia, creând în Turcia cel mai mare hub de gaze pentru Europa”, a spus el adăugând: „Asta, desigur, dacă partenerii noștri sunt interesați. Și dacă există capacitatea financiară de a o implementa”.

Sursa: RADOR