Comisia a anunțat miercuri cum plănuiește să finanțeze imensul plan de redresare economică al Uniunii Europene.

Executivul UE a luat miercuri măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU vor fi finanțate în cele mai avantajoase condiții pentru statele membre ale UE și pentru cetățenii acestora.

Comisia a spus că va utiliza o strategie de finanțare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 miliarde de euro (în prețuri curente) până în 2026, adică aproximativ 150 de miliarde de euro anual.

Toate fondurile trebuie returnate până în 2058, a precizat Comisia.

Executivul european va lansa o serie de instrumente financiare (obligațiuni pe termen mediu și lung, dintre care unele vor fi emise sub formă de obligațiuni verzi NextGenerationEU și „EU-Bills”) pentru a menține un anumit grad de flexibilitate în ceea ce privește accesul pe piață și pentru a gestiona nevoile de lichiditate și profilul de scadență, utilizând o combinație de licitații și credite sindicalizate, pentru a asigura accesul eficient din punctul de vedere al costurilor la finanțarea necesară în condiții avantajoase.

În activitatea sa, Comisia se va coordona în continuare cu alți emitenți, inclusiv cu statele membre ale UE și cu emitenții supranaționali.

Datorită acestei abordări, care va respecta bunele practici ale emitenților suverani, Comisia va fi în măsură să mărească volumele necesare în mod armonios și eficient, susține Executivul UE. Acest lucru va atrage, de asemenea, investitori în Europa și va consolida rolul internațional al monedei euro.

NextGenerationEU este principalul instrument UE destinat relansării economice după criza provocată de coronavirus. UE a convenit asupra acestui instrument ca parte a unui pachet de relansare de peste 2.000 de miliarde de euro (în prețuri curente) sau de 1,8 mii de miliarde EUR (la prețurile din 2018), care cuprinde, de asemenea, bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Elementul central al instrumentului NextGenerationEU este Mecanismul de redresare și reziliență – un instrument care oferă granturi și împrumuturi pentru a sprijini reformele și investițiile în statele membre ale UE, în valoare totală de 723,8 miliarde de euro în prețuri curente.

Pentru a finanța NextGenerationEU, UE se va împrumuta de pe piețele de capital. Rambursarea se va efectua pe termen lung, până în 2058. Acest lucru va evita apariția unei presiuni imediate asupra finanțelor naționale ale statelor membre, permițându-le acestora să își concentreze eforturile asupra redresării.