Prețurile au crescut puternic în aprilie, iar rata anuală inflației a urcat cu peste trei puncte procentuale la 13,76%, de la 10,15% în martie, arată datele Institutului Național de Statistică.

Doar în luna aprilie, prețurile de consum au crescut cu peste 3,7% în medie, în special ca urmare a scumpirii energiei electrice și gazelor naturale.

Față de luna martie, prețurile produselor alimentare a crescut cu 2,56% în aprilie, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,45% în medie, iar serviciile cu 0,94%, a anunțat miercuri INS.

Prețurile produselor nealimentare au înregistrat cea mai mare creștere și față de aprilie 2021, respectiv 16,35%. Față de aceeași lună a anului trecut, alimentele s-au scumpit cu 13,54% în aprilie, în timp ce prețurile serviciilor au urcat cu 7,11%.

Banca Națională a României estimează că inflația va rămâne peste 10% cel puțin până în a doua jumătate a anului viitor, în contextul prețurilor ridicate la energie și a contextului geopolitic complicat.

BNR a majorat marți rata dobânzii de politică monetară la 3,75%, un plus de 0,75 puncte procentuale, cea mai accentuată creștere decisă de banca centrală din 2008 încoace.