Anunțul surpriză făcut duminică de mai multe țări exportatoare de petrol privind o reducere a producției lor începând din luna mai este prezentată ca o "măsură de precauție" pentru a stabiliza piața, relatează France24.

Decizia surpriză de duminică a anumitor membri ai OPEC+ de a-și reduce drastic productia de petrol, care a provocat luni, 3 aprilie, o creștere a cursului, este o pomană pentru Moscova și o nouă dovadă de soliditate a cuplului ruso-saudit. 

De ce o asemenea decizie? 

Măsura a fost luată se opt membri ai Organizației țărilor exportatoare de petrol și aliaților lor (OPEC+), pentru un milion de barili pe zi în total.Spre deosebire de tăierile aplicat față de pandemia de Covid-19, ei au preferat să acționeze fără a mai trece prin cadrul formal al alianței care cere acordul fiecăruia, anume 13 țări din OPEC și cei 10 parteneri ai lor.

"Asistăm la apariția unui grup OPEC+ agil, capabil și doritor să preia conducerea", estimează Bjarne Schieldrop, analist al băncii SEB.

OPEC, creată în 1960, cu sediul la Viena, urmărește să "coordoneze politicile petroliere" ale membrilor săi pentru a asigura "prețuri echitabile și stabile pentru producători". În 2016 a format OPEC+, incluzând noi aliați, printre care Rusia și Oman.

Tocmai acest argument al "stabilității" a fost invocat luni de către alianță, în situația în care prețul petrolului a suferit de pe urma recentei crize bancare din Statele Unite și din Europa. Temerile de o recesiune mondială au reapărut și investitorii au renunțat la activele cu risc, precum materiile prime, în folosul valorilor refugiu.

În opinia lui Stephen Innes, analist la SPI Asset Management, OPEC+ a decis să tragă o linie roșie la 80 de dolari barilul de Brent (petrol din Marea Nordului, n. red.)". 

Cum ajută Moscova?

Perspectiva unor tăieri clare a făcut imediat să crească cursul, cu atât mai mult cu cât tăierea se înscrie într-un context de cerere mare o dată cu redeschiderea economică a Chinei, primul importator mondial de țiței. Această creștere este profitabilă pentru Rusia care "are nevoie de petrol pentru a finanța costisitorul război din Ucraina", amintește Bjarne Schieldrop.

Moscova a fost, într-adevăr, ținta multor sancțiuni occidentale ca reacție a invadarea Ucrainei, al căror scop era de a reduce aportul financiar al aurului negru. Potrivit expertului SEB, decizia confirmă astfel faptul că "Rusia este în continuare parte integrantă și importantă" a grupului OPEC+ și ea întărește și mai mult cuplul ruso-saudit, pe care războiul nu l-a zdruncinat. Dimpotrivă, notează experții, care urmăresc acest solid front comun în fața turbulențelor din ultimele luni.

Cu atât mai mult cu cât cei doi grei ai alianței sunt pe picior de egalitate: coborând net producția, Arabia Saudită se apropie de volumul cel mai mic vândut de Rusia sub efectul sancțiunilor.

De ce este o înfrângere pentru Washington?

Statele Unite au acceptat greu precedenta reducere, anunțată în octombrie. Este "o nouă provocare pentru țările consumatoare, care se află în dificultate din cauza dobânzilor ridicate și a unei puternice inflații", arată analiștii DNB.

Autoritățile americane au recționat luni la tăierile surpriză de producție considerându-le "ne-oportune", prin vocea lui John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe. El a notat totuși că prețurile petrolului au scăzut din toamnă. "Ne concentrăm pe prețuri, nu pe numărul de barili", a adăugat el.

Dacă OPEC+ s-a născut ca reacție la provocările ridicate de concurența americană, ei nu-i mai este teamă de petrolul de șist produs în Statele Unite, a cărui creștere se epuizează. Organizația, care domină piața cu 60% din exporturile de aur negru către ghișeul său, "are o putere semnificativă pentru a fixa prețurile" comparativ cu situația de cum câțiva ani, potrivit lui Stephen Innes.

Pe plan diplomatic, de asemenea, "Arabia Saudită nu se teme de Statele Unite", care au relații complexe cu Riadul și și-au pierdut influența în regiune, scrie Neil Wilson, analist al Finalto. Asistăm la nașterea unei ere noi", spune el, după cum arată recenta apropiere dintre Iran și Arabia Saudită sub auspiciile Chinei. "Saudiții fac ce au de făcut și Casa Albă nu are, după cum se vede, niciun cuvânt de spus", rezumă el.

Sursa: RADOR