Printr-un vot desfășurat miercuri seară la Bruxelles, reprezentanții statelor membre au decis ca viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) să aibă sediul la București.

Bucureștiul a fost votat orașul care va găzdui noul European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center - ECCC (Centrul European de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice). 

Decizia luată prin vot, în COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), pe 9 decembrie a luat în considerare candidaturile a șapte orașe din tot atâtea state membre: Bruxelles, Munchen, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București. 

După ce la prima rundă de vot au fost eliminate cinci candidate, capitala României a obținut, în runda a doua, 15 voturi față de 12 pentru Bruxelles.

Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului, a declarat pentru EURACTIV.ro că decizia „reprezintă atât o chestiune de echitate, dar și una de recunoaștere a parcursului european al României în domeniu”.

Potrivit acestuia, „România și-a dorit enorm aducerea Centrului la București și s-a prezentat cu un dosar de candidatură extrem de solid”.

„Am fost prima țară care și-a manifestat interesul pentru găzduirea noului Centru și singura care nu aveam nicio agenție europeană.”

Potrivit lui Murguleț, „deși nu este în mod formal o agenție europeană”, ECCC „va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru cercetare pe zona de cyber (în principal pentru criptare și securitatea rețelelor), odată cu crearea de locuri de muncă specializate. Vorbim de 30 de posturi pentru început și până la 70-80 ulterior.”

Decizia de înființare a acestui centru a fost luată de Comisie în 2018, el urmând să primească finanțare din partea programelor Digital Europe și Horizon Europe.

Obiectivul acestei instituții, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor.

Mandatul ECCC va fi diferit de cel al agenției europene pentru securitate cibernetică, ENISA, dar confuzii for exista, probabil, în special la începutul co-existenței celor două. ENISA are birouri în Heraklion (Creta) și Atena. 

Luna trecută Polonia a susținut intens candidatura Varșoviei, iar orașul spaniol León și-a susținut de asemenea candidatura punând accent pe 5G ca tehnologie crucială. Camera de Comerț Internațională (ICC) a anunțat că susține candidatura spaniolă. Vilniusul a avut cea mai spectaculoasă ofertă din punctul de vedere al spațiului oferit, orașul lituanian oferind turnul televiziunii, a opte cea mai înaltă clădire din UE.

Candidatura Bucureștiului

În dosarul său de candidatură, România a prezentat Bucureștiul ca fiind complet pregătit pentru a găzdui Centrul. Printre argumentele prezentate au fost:

  • o clădire pregătită pentru a găzdui sediul (de altfel au fost propuse trei clădiri, două în centru și una în nordul orașului, gata să fie puse la dispoziție: Vila Rosetti (între Piața Romană și Piața Victoriei, Șoseaua Nordului 94W și Calea Victoriei 109).   
  • instituții pregătite să sprijine stabilirea sediului la București (CERT-RO, STS, Primăria București, SPP). CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) a creat un „Cyber VIP protection program” pentru viitorul staff al centrului.
  • Bucureștiul era una dintre puținele capitale europene care încă nu găzduia sediul unei agenții comunitare.
  • viteza peste medie a conexiunilor broadband din București.
  • scutirea de diverse impozite și taxe a Centrului și a angajaților acestuia (TVA, venituri, importuri).

Secretarul de stat Marian Murguleț se așteaptă ca, în urma acestei desemnări, Bucureștiul să devină un punct de întâlnire pentru decidenții UE în domeniul cibernetic, iar mediul local de business în domeniul securității cibernetice să înregistreze o creștere.