Guvernul se va ocupa de „operaționalizarea” unei noi companii care să se ocupe de construcția de autostrăzi, fără legătură cu actuala CNAIR.

Parlamentul a adoptat miercuri Legea noii Companii de Investiții Rutiere (CNIR), instituție vitală pentru capacitatea administrativă de a derula proiecte de investiții în autostrăzi și drumuri expres noi, a anunțat ministrul transporturilor și infrastructurii, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului Transporturilor, „C.N.I.R. se va ocupa de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier potrivit necesităților de deplasare a cetățenilor și de circulație a mărfurilor în condiții de siguranță, cu atingerea unor timpi de deplasare comparabili cu cei din Uniunea Europeană și asigurarea confortului în trafic. Măsura de înființare a C.N.I.R va conduce la dezvoltarea pe termen lung a rețelei trans-europene de transport (TEN-T), pentru funcționarea optimă a pieței interne comunitare, în strânsă legătură cu realizarea obiectivelor strategiei europene privind creșterea economică”.

Drulă amintește că înființarea companiei fusese anunțată prin ordonanță de urgență încă de acum cinci ani, dar de atunci a existat doar pe hârtie.

„Dar astăzi anunț cu mare bucurie că această companie, vitală pentru capacitatea administrativă de a derula proiecte de investiții în autostrăzi și drumuri expres noi, se naște cu adevărat. Operaționalizarea CNIR este unul dintre punctele prevăzute expres în programul de guvernare al coaliției PNL-USRPLUS-UDMR și iată că, la doar 3 luni de la preluarea mandatului, putem anunța acest succes către opinia publică”, a declarat miercuri ministrul.

„Am spus că anul 2021 reprezintă debutul deceniului infrastructurii în România. Bugetul alocat este unul record la toate capitolele. Noua companie va veni să consolideze resursa umană din sistem: oamenii profesioniști, experții, managerii de proiect, inginerii și proiectanții care să gestioneze aceste proiecte și să se asigure că se livrează la timp”, a mai declarat Drulă.

El a spus că nu vrea o altă companie care să consume bani publici din bugetul de stat și a anunțat că vrea ca profesioniștii să se alăture efortului guvernamental de dezvoltare a infratructurii.

„Și am ajuns la momentul în care fac un apel către toți profesioniștii din sistemul public și din cel privat să se alăture echipei noastre. Căutăm prin acest apel public persoane care să se implice imediat în administrarea și conducerea companiei CNIR (membri în consiliul de administrație/director general/director financiar).

Subliniez că acest call de CV-uri pentru managementul inițial (termenul legal este „provizoriu”, conform OUG 109) nu este necesar, în mod normal alegerea fiind la latitudinea conducătorului autorității tutelare. Dar ne dorim să avem o bază de selecție cât mai largă și garantăm profesionalism în acest proces”, a menționat ministrul.

Drulă a punctat că își dorește persoane cu experiență în guvernanța / managementul corporativ, înțelegerea domeniului de investiții rutiere, abilitate de planificare strategică, organizare eficientă a structurii, orientare către rezultate, având în vedere caracterul multianual al proiectelor mari de investiții. „Managementul CNIR va trebui să construiască echipa, să structureze compania și să creioneze viziunea de dezvoltare a acesteia pentru a livra proiectele din Master Planul de Transport al României”, a mai spus Cătălin Drulă.