Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord general referitor la revizuirea normelor bancare ale UE pentru alinierea la prevederile Acordului Internațional Basel III la reuniunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

Măsurile au ca scop întărirea rezilienței sectorului bancar în fața unor eventuale șocuri economice viitoare, dar vor contribui și la redresarea economică post pandemie și la tranziția către neutralitate climatică, transmite Ministerul român de Finanțe.

”La propunerea țării noastre, a fost aprobată prelungirea cu doi ani a actualului regim de reglementare a datoriei publice emisă în moneda altui stat membru. Este un succes pentru noi și pentru restul statelor membre pentru că, astfel, va fi asigurat accesul egal la finanțare în condiții similare pentru toate țările și va fi asigurată tranziția mai lină la standardele prudențiale. Totodată, România va depune toate eforturile pentru operaționalizarea în cel mai scurt timp a Băncii de Investiții și Dezvoltare în vederea menținerii acesteia pe lista băncilor exceptate de la prevederile cerințelor de capital”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Printre subiectele discutate de cei 27 de miniștri de Finanțe ai ECOFIN la Bruxelles s-au numărat: impactul economic și financiar al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, precum și stadiul implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență. Pe agendă s-a mai aflat raportul anual al Consiliului Fiscal European (EFB), în care este evaluată politica fiscală din timpul redresării economiei după pandemia de Covid-19 și sunt actualizate propunerile de reformă a cadrului fiscal al UE.

De asemenea, Comisia Europeană a prezentat o notă de informare după reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G20 și a reuniunii anuale a FMI.