Creșterea accelerată a inflației și așteptata majorare a dobânzii de referință a BNR ar putea cauza o urcare a dobânzilor practicate de băncile comerciale ce ar pune în dificultate multe companii cu credite în derulare, apreciază analistul Iancu Guda

Dobânzile practicate de sectorul bancar pentru finanțările în lei acordate companiilor ar trebui să crească între 6%-8% pe parcursul anului curent (comparativ cu o medie de 4,1% în 2017), scrie analistul financiar Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Creșterea costului de finanțare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut”, spune Guda.

Rata anuală a inflației a ajuns în martie la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, și cu mult peste nivelul zero de la începutul anului trecut. Majorarea prețurilor a fost cauzată atât de ofertă (creșterea costurilor salariale și a cheltuielilor cu combustibilul), cât și de avansul cererii (pe fondul creșterii salariului mediu și a soldului creditelor acordate populației), explică analistul.

Cele mai recente estimări ale Băncii Naționale a României indică o inflație de 3,5% pentru anul în curs, iar analiștii financiari preconizează o majorare a dobânzii de politică monetară până la 3% la finalul anului curent.

„În acest context, nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni ar trebui să crească gradual până la 3,5%, comparativ cu nivelul actual de 2,1% și o medie de 1,15% pe parcursul anului anterior”, afirmă Iancu Guda.

În acest context, aproximativ o treime din companii o să întâmpine dificultăți în acoperirea cheltuielilor cu dobânzile prin marja de profit operațional, spune analistul. „Companiile cele mai afectate vor fi cele care înregistrează o structură fixă a costurilor, marjă de profitabilitate în scădere și un grad ridicat de îndatorare. Mai exact, aproape jumătate din companiile care activează în sectorul producției și furnizării de energie, industria extractiva și construcții se vor regăsi în această situație”, afirmă Guda.

Analistul recomandă și câteva soluții pentru firmele ce pot fi afectate, de la refinanțarea liniilor de credit la o dobândă fixă pentru următorii 3 ani, la reinvestirea în companie a profiturilor obținute pentru a crește ponderea capitalurilor proprii în finanțarea activității.