Nivelul de trai din România a crescut spectaculos înainte de criza COVID-19, iar economia a rezistat surprinzător de bine în timpul pandemiei, dar pentru reluarea dezvoltării autoritățile trebuie să facă mai mult, consideră OCDE.

Accelerarea ritmului reformelor structurale și investirea eficientă a fondurilor UE în paralel cu o administrare fiscală eficientă vor ajuta la consolidarea redresării și a creșterii viitoare, situație care va crea oportunități mai bune de progres pentru români, arată un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) publicat vineri.

Pentru susținerea revenirii pe termen mediu și lung, România trebuie să se concentreze pe o implementare eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență finanțat de UE, prin îmbunătățirea capacității administrative și realizarea reformelor necesare în domenii precum pensiile. Reformele trebuie să se axeze și pe reluarea creșterii productivității, pe crearea de locuri de muncă și pe dezvoltarea competențelor, consolidând statul de drept și finanțele publice, arată organizația internațională.

„Pandemia a lovit puternic România, dar guvernul a gestionat consecințele economice rapid și eficient, contribuind la o redresare rapidă a activității economice”, a spus Mathias Cormann, secretarul general OCDE, cu ocazia prezentării studiului la București, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Provocările vor continua în toate țările. Prioritatea imediată este îmbunătățirea eficienței campaniei de vaccinare. Ulterior, creșterea productivității prin reducerea barierelor concurențiale, ameliorarea cadrului de reglementare și optimizarea dimensiunii și calității forței de muncă vor fi elemente esențiale ale creșterii nivelului de trai, iar acestea vor facilita convergența veniturilor către nivelurile din țările OCDE”, a adăugat reprezentantul organizației.

OCDE notează performanțele economice „deosebite” ale României în precedentele două decenii, când PIB pe cap de locuitor a urcat la peste 60% față de media din OCDE de la circa 30% la începutul anilor 2000.

„România a înregistrat progrese remarcabile în creșterea nivelului de trai înainte de criza COVID-19, iar reziliența economică în timpul pandemiei a fost impresionantă”, se arată în studiul OCDE.

Raportul susține că prioritatea imediată în ceea ce privește economia și sănătatea publică trebuie să fie creșterea masivă a ratei de vaccinare, care se situează la circa 40% și este printre cele mai scăzute din Europa.

OCDE consideră că redresarea economică va continua. Studiul estimează o creștere de 4,5% a PIB în 2022 și 2023, după un plus de 6,3% în 2021.

Pe lângă situația pandemică, printre provocările evidențiate de OCDE se numără creșterea puternică a inflației, care determină BNR să înăsprească politica monetară, nevoia de a reduce treptat deficitul bugetar, dar și necesitatea de a îmbunătăți eficiența cheltuielilor publice și modernizarea asministrării fiscale, precum și a regimului de taxe și impozite.

OCDE recomandă mai multe măsuri pentru creșterea veniturilor bugetare, precum eliminarea unor „prevederi fiscale ineficiente” ca taxarea microîntreprinderilor și impozitele din sectorul construcțiilor, dar și majorarea taxelor „care creează mai puține distorsiuni” cum ar fi cele pe proprietate. De asemenea, organizația notează că trebuie stimulată creșterea productivității.

„În prezent, productivitatea economică din România reprezintă aproximativ două treimi din media din OCDE. Un mediu de afaceri mai bun și un stat de drept puternic, care să ajute la atragerea investițiilor, reprezintă cheia stimulării creșterii economice și a veniturilor, readucând astfel România pe calea convergenței economice cu țările din OCDE”, arată organizația internațională.

„În mod special, o concurență mai puternică și un cadru de reglementare cu proceduri mai simple pentru înființarea și închiderea firmelor ar ajuta companiile eficiente să prospere, să investească și să adopte noi tehnologii. Investițiile în tranziția ecologică și digitală ar fi încă un factor care ar stimula potențialul de creștere al României, ajutând în același timp țara să se apropie de țintele climatice fixate”.

OCDE a anunțat în această săptămână că va începe negocierile de aderarea cu România și alte state candidate. România a aplicat oficial pentru aderarea la OCDE în 2004.