OMV Petrom se alătură investitorilor care renunță la energia eoliană
OMV Petrom se pregătește să vândă singurul său parc eolian din România, în conformitate cu strategia sa de a se concentra asupra activității de bază și în contexul scăderii prețurilor la țiței, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Parcul eolian a fost finalizat în 2011 în urma unei investiții de circa 90 de milioane de euro.
Reprezentanții OMV contactați de Bloomberg nu au comentat informațiile, în vreme ce Petrom a răspuns afirmând că, în contextul mediului dificil, compania a anunțat la începutul lui 2015 o serie de măsuri, printre care optimizarea portofoliului și posibile renunțări la active. „Aceste inițiative sunt încă în faza de evaluare”, precizează răspunsul Petrom.
Dacă OMV Petrom va găsi un cumpărător va depinde în mare măsură de preț. „Piața energiei regenerabile a fost foarte afectată de modificarea schemei de subvenționare și de prețul certificatelor verzi”, a comentat pentru Bloomberg Mihai Chișu, trader la Swiss Capital.
Interes redus pentru investiția în eoliene
Decizia OMV Petrom de a renunța la parcul eolian nu este singulară, după ce autoritățile române au adoptat unele schimbări legislative considerate descurajante de investitori.
În 2014, grupul ceh CEZ – cel mai puternic investitor în domeniul energiei regenerabile din România – a anunțat că este dispus să vândă integral parcul eolian deținut la Fântânele și Cogealac dacă va primi o ofertă bună pentru acesta, precizând că va accepta și oferte pentru participații minoritare.
Mai recent, în septembrie anul acesta, Monsson Group, un alt dezvoltator major de parcuri eoliene din România, și-a demontat turbinele dintr-un parc, motivându-și decizia tot prin multiplele schimbări legislative din ultimii ani.
„În urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani și a incertitudinii din piața de energie regenerabilă, Monsson Group a decis împreună cu partenerii din proiect demontarea turbinelor eoliene din CEE Târgușor de 27 MW (județul Constanța)”, a spus, la acea dată, Sebastian Enache, business development manager al Monsson Group.
Chiar și compania de stat Electrica a renunțat la planurile de a dezvolta parcuri eoliene, în timp ce alți investitori și-au amânat sau anulat proiectele de investiții în domeniu.
Cu o capacitate instalată de circa 2.600 de megawați pe segmentul de energie eoliană și cu aproape 1.200 de megawați pe segmentul energiei solare, România s-a conformat cu cinci ani mai devreme cerințelor Uniunii Europene de a avea, până în 2020, cel puțin 24 la sută energie verde. În consecință, guvernul român a redus la jumătate numărul certificatelor verzi acordate ca stimulente pentru producția de energie eoliană.
Pentru că dezvoltarea proiectelor de energii regenerabile este în general foarte costisitoare, guvernul a lansat, inițial, o schemă extrem de favorabilă de sprijin a producției de energie verde. Acest lucru a dus la un val de investiții în turbine eoliene și panouri solare, dar costurile certificatelor verzi oferite ca sprijin producătorilor de energie regenerabilă au fost pasate consumatorilor finali prin facturi.
La solicitarea marilor consumatori industriali, și cu acordul Comisiei Europene, autoritățile au redus sprijinul pentru investițiile în acest sector, ceea ce a făcut ca investițiile să devină neatractive.