Opinie pozitivă a Comisiei Europene pentru proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă
Comisia Europeană a acordat o opinie pozitivă cu privire la Unitățile 3 și 4 de la Centrala nuclearoelectrică Cernavodă, în ceea ce privește aspectele tehnice și de securitate nucleară, a anunțat marți Ministerul Energiei.
Cele două unități vor juca ”un rol esențial” în atingerea obiectivelor de decarbonizare asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, spune ministrul Energiei.
Pe baza evaluării realizate de Comisia Europeană, proiectul de finalizare a construcției Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom, a precizat marți într-un comunicat Ministerul Energiei.
În conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligația de a notifica Comisiei Europene proiectele de investiții în avans și de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară.
Punctul de vedere pozitiv este însoțit de o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea și pe întreaga durată de viață a proiectului
.Reactoarele 3 și 4 de tip Candu ale Companiei nuclearoelectrice de la Cernavodă, sud-estul țării, vor avea ”o contribuție esențială în asigurarea securității energetice la nivel național și regional, o producție în banda de energie curată, cu emisii zero”, a declarat ministrul Energiei Sebastian Burduja.
Oficialul spune că, odată ce vor fi 4 unități nucleare în operare, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual și crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.
După punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, mixul de energie electrică produsă în Romania va fi modificat in mod semnificativ, energia nucleară urmând să reprezinte, în deceniul urmator, aproximativ 30% din producția de energie electrică, potrivit datelor companiei Nuclearelectrica.
Comentarii