17-18 mai: 850 de oameni de afaceri reprezentand 481 de firme din noua tari s-au intalnit la Salonic, in cadrul proiectului "Doing business without borders". Pe site-ul dedicat Forumului, eu-border.net, aveti posibilitatea sa contactati firmele participante.

21 mai: Forumul de Afaceri Romania-Turcia

Turcia se plaseaza pe locul 5 in clasamentul principalilor parteneri comerciali ai Rombniei, cu un volum de investitii de 500 milioane USD. Domeniile cele mai atractive pentru investitorii turci sunt, pbnc nn prezent: serviciile financiar-bancare, productia industrialc, comertul cu amanuntul, turismul, transporturile. In perioada urmatoare exista interes pentru extinderea cooperarii si in domeniile agriculturii si energiei, cu realizarea in comun a unei serii de proiecte in zona Balcanilor, in tarile turcofone din Asia Centrala si in Iraq.

Forumul a fost organizat de CCIRB, in colaborare cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Consiliile bilaterale de Afaceri, Camera de Comert si Industrie Romania-Turcia si Uniunea Camerelor de Comert si Burse de Marfuri din Turcia (TOBB).

Sursa: e-Info Business CCIRB


20 mai 2004: Forumul de Afaceri Romania-Azerbaidjan

Membrii delegatiei azere au purtat discutii cu oamenii de afaceri romani, in vederea stabilirii unor relatii de cooperare in domenii precum: mobila, mase plastice, vopsele, profiluri din aluminiu, prelucrarea pestelui, echipament petrolier, materiale de constructii, turism, asigurari.


Participantii au apreciat ca schimburile comerciale dintre cele doua tari se situeaza la un nivel scazut fata de posibilitatile si oportunitatile fiecareia. Potrivit statisticilor, in anul 2003 comertul bilateral a totalizat 6,38 milioane euro, din care 5,12 milioane euro reprezinta valoarea exporturilor romanesti in Azerbaidjan. Principalele produse exportate de tara noastra catre Azerbaidjan sunt: metale (46,7%), mobila (37,1%), masini si echipamente electrice (10,6%), produse chimice (3,6%).


In cadrul forumului de afaceri a fost semnat un Acord de Cooperare, incheiat intre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti si Confederatia Nationala a Intreprinzatorilor din Azerbaidjan. Scopul acordului este dezvoltarea si diversificarea schimburilor comerciale si a cooperarii economice pe baze reciproc avantajoase, intre membrii celor doua organizatii. In acest sens, vor fi intensificate schimburile de informatii economice despre oferte de produse, posibilitati de cooperare dintre companii, legislatie; se vor organiza intalniri de afaceri in ambele tari; companiile vor fi sprijinite pentru participarea la targuri si expozitii.



19-20 mai 2004: Foaia de parcurs pentru Exporturi

In baza Hotararii Consiliului de Export din 19.04.2004, in perioada 19-20 mai 2004 s-a desfasurat la CCIRB seminarul cu tema: "Modalitati de elaborare a Strategiei Nationale de Export", cu participarea unor experti straini de la Centrul de Comert International Geneva (ITC) si Institutul German de Promovare a Exporturilor (GTZ).
Au fost prezenti peste 30 de reprezentanti ai mediului de afaceri si institutii guvernamentale implicate in activitatea de export.

In cadrul seminarului a fost constituita componenta nucleului permanent al Comisiei pentru Strategie, Competitivitate, Marketing si Branding, in sistem de Parteneriat Public-Privat, din care fac parte urmatoarele institutii: MEC, MFP, MCTI, MAPDR, MTCT, MAE, MIE, ANIMMC, Comisia Nationala de Prognoza, BNR, EXIMBANK, Institutul National de Statistica, Agentia Nationala a Vamilor, CONPIROM, UGIR-1903, ANEIR, CCIRB, CNIPMMR, ARB, FEPA-CM, FEPAIUS, ROMALIMENTA, APMR, Coalitia Tech 21, FEPACHIM, UNIROMSIDER.

In conducerea acestei Comisii, participantii au ales pe dl. Costin Lianu, director general MEC, coordonator, din partea sectorului public si pe dl. Ion Pop, director Directia Strategie, CCIRB, vicecoordonator, din partea sectorului privat.

Comisia pentru Strategie, Competitivitate, Marketing si Branding isi propune elaborarea Strategiei de Export a Romaniei prin utilizarea celor mai bune practici, metodologiei si platformei tehnologice perfectate de Centrul de Comert International Geneva (ITC Template).
Documentul "Foaie de parcurs" pentru elaborarea Strategiei de Export si componenta Comisiei au fost aprobate in cadrul reuniunii Consiliului de Export din data de 21 mai 2004.

17-18 mai: 850 de firme au discutat idei de afaceri in Grecia

In perioada 17-18 mai a.c. a avut loc la Salonic, Grecia, parteneriatul de afaceri "Doing Business without Borders"/ Afaceri fara frontiere (www.eu-border.net), organizat de FING - Federatia Industriasilor din Grecia de Nord, Unioncamere Veneto, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) si alte organizatii de sprijin a afacerilor din 9 tari europene, prin Centrele Euro Info pe care acestea le gazduiesc.
CCIRB - Centrul Euro Info Bucuresti a fost sprijinit in organizarea participarii romanesti la acest parteneriat de afaceri de catre camerele de comert teritoriale.

Evenimentul face parte din proiectul BO.R.D.E.R., cofinantat de Uniunea Europeana in cadrul initiativei de sprijin pentru dezvoltarea si consolidarea schimburilor economice dintre regiunile de frontiera ale Uniunii Europene, celelalte State Membre si tarile candidate.

Parteneriatul de afaceri a fost deschis pentru inteprinderile mici si mijlocii (firme producatoare, cu activitate de comert, prestatoare de servicii etc) din urmatoarele sectoare de activitate: textile/confectii, incaltaminte, produse agroalimentare (produse lactate, alimente conservate, carne procesata, sucuri naturale, apa si bauturi racoritoare, orez si paste, echipamente pentru procesarea alimentelor, ambalaje si etichete), tehnologia informatiei si comunicatii, mobila si design interior.

La Salonic, au fost organizate 2.700 de intalniri bilaterale pentru 850 de oameni de afaceri reprezentand 481 de firme din cele 9 tari partenere in cadrul proiectului: Grecia, Italia, Germania, Luxemburg, Spania, Olanda, Romania, Bulgaria si Slovacia.

Delegatia Romaniei a fost cea mai numeroasa dintre delegatiile care au sosit la Salonic, numarand 116 firme din municipiul Bucuresti si judetele: Timisoara, Brasov, Constanta, Satu Mare, Olt, Valcea, Dolj, Galati, Harghita, Bihor, Arges, Calarasi. In functie de domeniul de activitate si interes de cooperare, la Salonic au participat: 27 de firme romanesti din sectorul agro-industrial, 34 din sectorul textile/confectii, 3 din sectorul incaltaminte, 38 de firme din sectorul mobila/design interior si 14 din sectorul tehnologia informatiei si comunicatii.  Informatii suplimentare se pot obtine de la:
Cristina Roua, Euro Info Centre Bucuresti: Blvd. Octavian Goga 2, sector 3, Sediul CCIRB, tronson 3, mezanin 1, Telefon: 322.95.32; 322.95.33; 327.48.66 fax: 322.95.41
E-mail:
euroinfo@ccir.ro 

Link: www.eu-border.net