Guvernul are drept obiectiv semnarea tuturor contractelor vizând construcția autostrăzii A7 (Ploiești-Siret) până la finalul anului, a spus joi premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a participat, alături de vicepremierul Sorin Grindeanu, la semnarea contractului între CNAIR și compania Pizzarotti pentru execuția Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești-Buzău, secțiunea A7.

Ciucă a amintit că, în urmă cu câteva zile, a fost semnat primul contract pentru un alt lot din proiectul Autostrăzii Moldova. „Apreciez că este foarte important să asigurăm acest ritm de coerență a derulării întregului program pentru că, așa cum am înțeles de la domnul ministru, obiectivul asumat pentru anul acesta este ca până pe 31 decembrie să fie semnate toate contractele pentru Autostrada Moldova”, a spus premierul.

Autostrada A7 va avea în total aproape 440 de kilometri, de la Ploiești până la Siret, la granița cu Ucraina. Finanțarea va fi asigurată parțial și din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și din alte fonduri europene.

„Sunt alocate sume importante, discutăm despre 12 miliarde de euro, bani alocați prin PNRR, discutăm despre nouă miliarde de euro prin fondurile de coeziune. Iată o sumă foarte mare de bani care trebuie să se regăsească în dezvoltarea infrastructurii mari din țara noastră”, a amintit premierul.

El a spus că guvernul trebuie să facă tot ce poate pentru ca obiectivele „să poată să aibă ritmicitatea necesară pentru a încadra în termenele asumate".

Contractul semnat joi, vizând lotul Dumbrava-Mizil, este al doilea contract semnat, în decurs de 10 zile, din totalul de 13 de contracte necesare pentru A7, a declarat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

„În cazul contractului de față vorbim de aproximativ 1,5 miliarde lei fără TVA, de 21 de kilometri de autostradă și de un termen de execuție de 20 de luni. Așa că mă aștept ca, cât mai rapid, cei care au câștigat să înceapă să lucreze efectiv în teren. Același lucru l-am transmis și săptămâna trecută la Buzău, avem un contract pe FIDIC roșu, adică și SF-ul și proiectul sunt făcute, astfel încât urmează doar partea de execuție”, a precizat Grindeanu, care deține și poziția de vicepremier în guvernul condus de Nicolae Ciucă.