Ministrul finanțelor promite că Guvernul va schimba curând Ordonanța 114, care a deranjat foarte multe interese, dar românii vor avea de câștigat prin scăderea ratelor.

OUG 114/2018 este un act care a introdus noi impozite și a schimbat reguli în importante sectoare economice, fără o dezbatere reală înainte de adoptare, dar ministrul finanțelor se miră că au fost reacții puternice din partea mediului de afaceri, ba chiar și a Comisiei Europene, care a deschis o procedură de infringement.

„Sunt grupuri țintă care își susțin interesele și s-au plimbat foarte multe scrisori în această perioadă. Interesele diferă de la caz la caz. Comisia Europeană a trimis o scrisoare, dar cred că cei doi comisari nici nu au citit scrisoarea pe care au semnat-o și oricum subiectul pe care dânșii trebuia să îl ridice, ca doi comisari foarte importanți la nivel european, cred că aveau o listă mare de alte subiecte de interes pentru întreaga Europă”, a spus vineri Eugen Teodorovici.

Ministrul a ținut să precizeze că OUG 114 a deranjat multe interese.

„În cazul OUG 114, având în vedere rezistența puternică, trebuie să recunosc că nu am văzut o astfel de rezistență din anii 90 până în prezent cu privire la o astfel de modificare, au fost foarte multe interese atinse. Noi am avut un singur scop, respectiv să aducem pentru cei din România, firme sau persoane fizice, un cost mai mic de finanțare, nimic altceva, dar sigur că atunci când diminuezi un profit, n-o să fie nimeni mulțumit”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul uită să menționeze că în special companiile de stat din energie au fost afectate de impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri și au oprit proiecte de investiții, iar chiar Ministerul de Finanțe a avut probleme în a atrage finanțări prin vânzarea titlurilor de stat din cauza introducerii unei taxe asupra activelor băncilor.

Se schimbă ROBOR

Acest impozit legat de ROBOR va fi modificat, spune ministrul, precizând că, în fapt, referința va fi schimbată.

„După cum știți, ieri am avut discuții la Ministerul Finanțelor cu Asociația Română a Băncilor și vom avea și astăzi o discuție pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanță care să modifice OUG 114. Am avut discuție, desigur, și cu BNR, am trimis și o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem și pregătim o ordonanță de urgență care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbancare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a spus Teodorovici.

Potrivit OUG aflată în vigoare încă de la sfârșitul anului trecut, activele financiare ale băncilor sunt impozitate în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.

Băncile trimit urgent noi propuneri

Acum, bancherii trebuie să trimită cât mai repede noi propuneri pe marginea OUG 114, deoarece, în urma discuțiilor, s-a simțit nevoia creării unui nou document de propuneri, a declarat vineri președintele Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, potrivit Agerpres.

„Propunerile noastre au fost, în trecut, făcute. Azi, în urma discuțiilor, s-a făcut resimțită nevoia creării unui nou document de propuneri. Până nu vom vedea răspunsul la aceste propuneri nu am cum să declar mai multe, pentru că nu am propria concluzie. Nu s-a purtat discuția în termeni de cu ce ai fost de acord și cu ce nu ai fost de acord.(...) Tocmai pentru că timpul este extrem de strâns vom face cum am făcut și cu două zile în urmă și ne vom duce să scriem aceste propuneri, să le trimitem cât mai repede. În termen de ore”, a spus Dănescu după întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Eugen Teodorovici spune că și după modificări ratele la credite ale românilor vor fi mai mici.

„Intenția noastră este de a duce mai jos costul finanțării românilor și este clar că este o diferență între ROBOR bazat pe cotații și cel pe tranzacții, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm și anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variație, știți foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final”, a completat ministrul.

Teodorovici promite rate mai mici

O altă modificare a Ordonanței este legată de activele impozabile ale băncilor, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, împrumuturi pentru autoritățile locale, programele guvernamentale.

„Haideți să vedem ce iese în forma finală a acestei ordonanțe, după discuțiile pe care le-am avut pe diferite sectoare și facem comparație ce era și forma finală și o să vedeți că românii au de câștigat”, a susținut ministrul.

Modificări și la taxarea firmelor de energie

Potrivit acestuia, în cursul zilei de vineri, dacă va exista un accept din partea Consiliului Concurenței, se va lua o decizie privind eliminarea contribuției de 2% pentru producătorii de energie pe cărbune.

Întrebat dacă prețul gazelor se plafonează la 1 aprilie, el a arătat că multe se mai pot face până atunci.

„Azi va avea loc o discuție și pe energie, și pe comunicații, pentru a vedea ce vor să adauge sau să modifice la 114 și colegii din aceste domenii. Dacă acele modificări sunt discutate și au acceptul Consiliului Concurenței și al Comisiei Europene, ele vor fi incluse în noua ordonanță. Repet: în această ordonanță se vor regăsi acele prevederi convenite cu toți actorii, cu discutarea lor cu Consiliul Concurenței sau, după caz, cu Comisia Europeană, și atât, nimic altceva. Dacă nu suntem siguri că o prevedere este în felul acesta făcută, ea nu își va găsi locul în ordonanță”.

Întrebat dacă este legal faptul că firmele lui Ioan Niculae primesc gaze de producție internă, la preț plafonat, el a răspuns: „Mă credeți că nici nu știu care sunt firmele lui Ioan Niculae și chiar nu mă interesează ale cui sunt firmele. Firmele din România, mi-aș dori foarte mult ca român, să fie la fel tratate ca celelalte companii din afara României, din UE. Nimic altceva. Chiar nu știu care sunt firmele și nici nu mă interesează ale cui sunt”.