Activitatea de comerț exterior a României a încetinit considerabil în luna aprilie, când o mare parte din economie a fost blocată de epidemia de coronavirus și de măsurile luate pentru limitarea extinderii acesteia.

Exporturile României aproape s-au înjumătățit în aprilie, comparativ cu aceeași lună din 2019, iar importurile au scăzut cu peste 30%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Astfel, exporturile FOB au însumat 2,93 miliarde de euro (în scădere cu 47% față de aprilie 2019), iar importurile CIF au însumat 4,57 miliarde euro (minus 34%).

În total în primele 4 luni, România a exportat produse în valoare de circa 20 de miliarde de euro, în timp ce importurile au fost de 26 de miliarde euro.

Exporturile din perioada ianuarie-aprilie au scăzut cu 13,3% față de același interval din 2019, în timp ce importurile au fost cu 7,4% mai mici. 

Ca urmare, deficitul balanței comerciale a fost de circa 6 miliarde de euro, mai mare cu aproape un miliard de euro decât cel înregistrat în primele patru luni de anul trecut.