Premierul detaliază, într-o declarație video, ce măsuri a luat miercuri Guvernul într-o ședință prelungită târziu în noapte pentru susținerea economiei în contextul epidemiei de COVID-19.

„Am mărit plafonul de garantare pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei”, a spus joi Ludovic Orban, explicând că aceste garanții vor fi acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Premierul a spus că, în funcție de nevoi, Guvernul poate crește cu încă 5 miliarde de lei plafonul și poate merge până la 15 miliarde.

Garanțiile vor fi acordate pentru credite pentru investiții și pentru capitalul de lucru și pot acoperi până la 90% din valoarea creditului.

„Dobânda pentru ambele produse este subvenționată în proporție de sută la sută. De asemenea, garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion și garanția va fi de 80% pentru creditele de peste un milion”, a spus premierul.

Alte măsuri vizează rambursarea TVA și plata concediilor medicale pentru asigurarea lichidității companiilor.

„Am stabilit împreună cu ministrul de finanțe Florin Cîțu sa asigurăm rambursarea TVA până în limita a 9 miliarde de lei pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii”, a spus Orban.

„La rectificarea bugetară, creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale”, a adăugat premierul, amintind că, la preluarea guvernării de la PSD, erau mari restanțe la acest capitol.

În plus, potrivit măsurilor adoptate miercuri, statul va plăti 75% din indemnizațiile plătite angajaților intrați în șomaj tehnic deoarece companiile la care lucrează au fost afectate de epidemie.

„Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitate pentru că li s-au redus veniturile, li s-au redus încasările, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plătit din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a spus premierul.

În plus, Guvernul a adoptat prin Ordonanță de Urgență o măsură privind neperceperea de dobânzi și penalități pentru datoriile neachitate la buget începând de la data intrării în vigoare a OUG și până la 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

De asemenea, Guvernul deschide calea spre o rectificare bugetară rapidă, care - în situații normale - nu este posibilă pe parcursul primului semestru.