Florin Cîțu, ministrul propus pentru portofoliul finanțelor publice, susține că pregătește pachete de măsuri pentru atenuarea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus.

„Am discutat astăzi cu reprezentați ai sectorului bancar. Pregătesc pachete de măsuri, pentru persoane fizice și companii, care să atenueze efectul economic al epidemiei COVID-19”, a scris Cîțu pe Facebook.

„Este o chestiune de câteva zile până apar aceste măsuri”, a adăugat Cîțu, cel care a renunțat joi la mandatul de a forma guvernul, decizie în urma căruia președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou ca premier pe Ludovic Orban.

De altfel, Cîțu a anunțat în cursul zilei de vineri una dintre măsurile pe care guvernul PNL are de gând să le adopte.

„Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020. De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local”, a declarat ministrul de finanțe.

Problema este că aceste modificări urmează să fie reglementate prin ordonanță de urgență, iar un guvern interimar nu poate adopta OUG. Totuși, sunt semnale că guvernul va fi instalat sâmbătă de Parlament.

În plus, Cîțu a menționat că Ministerul de Finanțe face toate plățile la timp și injectează lichiditate în sistemul financiar pentru a fluidiza sistemul de plăți.