România va primi 8,2 milioane de euro pentru oamenii afectați de inundațiile din județele Suceava, Bacău și Neamț, în urma unei propuneri a eurodeputatului Siegfried Mureșan.

În total, este vorba de un ajutor de 293,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE, pentru sprijinirea celor afectați de catastrofele din Austria, Italia și România din 2018.

România va primi 8,2 milioane de euro pentru regiunea de nord-est, Austria - 8,1 milioane de euro, iar Italia - 277,2 milioane de euro.

„Am solicitat alocarea acestor bani încă din prima ședință ordinară a Comisiei pentru bugete din noua legislatură fiindcă am vrut ca raportul meu să fie adoptat de urgență, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în țară. Prin acest vot, transmitem un semnal clar că, indiferent de situație, Uniunea Europeană are la dispoziție instrumente pentru a sprijini statele membre în urma dezastrelor naturale care duc la pagube majore pentru oameni”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după votul din plen de miercuri.

Raportul a fost aprobat cu 645 voturi pentru, 18 împotrivă și 30 abțineri.

Mureșan, deputat european din partea PNL, a explicat că banii europeni vor acoperi parțial cheltuielile cu operațiunile de urgență realizate de autorități pentru reconstrucția digurilor și a infrastructurii de transport.

„În vara anului 2018, precipitațiile abundente din regiunea de nord-est a României au cauzat inundații pe scară largă în toate cele șase județe ale regiunii cu daune importante aduse infrastructurii, cum ar fi baraje, diguri, drumuri, poduri, rețele de epurare a apei și de canalizare, distribuția energiei electrice și a gazelor, alimentarea cu apă potabilă și sisteme de irigare, școli și alte clădiri publice. În plus, au existat pierderi semnificative în agricultură și daune pentru gospodăriile private. În cererea depusă, primită de Comisie la 7 septembrie 2018, autoritățile române au estimat daunele directe totale la 196,8 milioane de euro sau 1,24 % din PIB-ul regiunii afectate, adică sub valoarea limită pentru mobilizarea FSUE într-o regiune de nivel NUTS 2 (anume 1,5 % din PIB-ul regional). În cererea revizuită depusă la 9 octombrie 2018 și finalizată la 14 decembrie 2018, prejudiciul estimat a fost majorat la 327,7 milioane de euro sau 2,07 % din PIB-ul regional, echivalând «catastrofa cu o catastrofă naturală regională», în sensul articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul privind FSUE. Costul total al operațiunilor de urgență și de recuperare esențiale eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) din regulament, a fost estimat de autoritățile române la 294 milioane EUR, cele mai mari părți fiind legate de costurile de asigurare a infrastructurii (îndiguiri) și de refacere a infrastructurii de transport”, se arată în expunerea de motive a raportului depus de eurodeputatului PPE.