Parlamentul European a amânat un vot deja programat privind noile ținte de energie regenerabilă ale UE, din cauza unei împotriviri de ultim moment de săptămâna trecută a Franței și a altor țări, conform unui e-mail intern consultat de Reuters.

Votul era programat pentru marți, în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European. 

UE încearcă să finalizeze un pilon esențial al programului ei climatic - o lege care prevede obiectivul obligatoriu ca UE să-și genereze 42,5% din energie din surse regenerabile până în 2030.

Dar legea a întâmpinat o împotrivire de ultim moment. Diplomații statelor membre ar fi trebuit să aprobe legea săptămâna trecută, dar discuția a fost suspendată după ce Franța și alte țări au afirmat că nu o vor susține.

Primul vot din PE ar fi trebuit să aibă loc marți, urmat de un vot final în iulie. Întârzierea riscă să amâne aprobarea măsurii până în septembrie, după vacanța de vară a PE.

Aprobarea legii de către PE și Consiliul Uniunii ar fi trebuit să fie doar o formalitate, întrucât cele două entități au încheiat negocierile anul acesta, ajungând la un acord - teoretic - final.

Însă Franța e nemulțumită de acord. Parisul vrea ca legea să recunoască energia nucleară ca având emisii reduse de carbon, afirmând că normele acesteia discriminează hidrogenul produs cu energie nucleară, fiindcă nu le permite statelor să includă acest hidrogen în calculele privind țintele de combustibil regenerabil pentru industrie.

Nici alte țări, între care Bulgaria, România și Polonia, nu sunt mulțumite de norme, dintr-o varietate de motive, printre care și acela că țintele ar fi exagerat de ambițioase.

Un purtător de cuvânt al Suediei, care deține președinția rotativă a UE, a declarat că au deja loc noi negocieri pentru soluționarea disputei.

Însă alte țări sunt nerăbdătoare, unii diplomați acuzând un atac "prin surprindere" la unul dintre principalele instrumente ale UE pentru lupta cu schimbarea climei.

"Nivelul frustrării chiar este extrem de ridicat. Franța întotdeauna cere mai mult", a declarat un diplomat european.

Sursa: RADOR