Parlamentul European a aprobat vineri acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor dintre Uniune si Singapore, servind drept model pentru acorduri ulterioare între UE și tarile din sud-estul Asiei.

Acordul de liber schimb, aprobat de plenul de la Strasbourg cu 425 de voturi ”pentru”, 186 ”împotrivă” și 41 de abțineri, va elimina toate tarifele între cele două părți pe parcursul următorilor cinci ani.

Acordul va oferi posibilitatea de liber schimb în domeniul serviciilor, inclusiv pe piața de retail bancar, va proteja produse unice europene, printre care și vinurile românești (acoperite de indicațiile geografice protejate) și va deschide piața de achiziții din Singapore companiilor europene.

Documentul include și o consolidare a drepturilor muncii și de protecție a mediului.

Fiind primul acord de liber schimb bilateral dintre UE și o țară membră a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), înțelegerea poate servi drept model pentru acorduri de schimb ulterioare între cele două regiuni, într-un context în care UE nu se mai poate baza pe Statele Unite ca partener comercial, potrivit rezoluției ce însoțește acordul.