Eurodeputații s-au opus unei propuneri care viza respingerea unor investiții în gaze naturale și energie nucleară în rândul activităților economice durabile.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus includerea, în anumite condiții, a unor activități specifice din sectorul gazelor naturale și cel al energiei nucleare în lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului care fac obiectul așa-numitei taxonomii a Uniunii Europene.

Aceasta este o propunere susținută și de România, care dorește să utilizeze gazul drept combustibil de tranziție la o economie cu emisii zero, fiind de asemenea foarte interesată de creșterea capacităților de producție a energiei nucleare.

Alte state însă se opun energiei nucleare sau consideră că producția de energie din gaze naturale, chiar dacă mai puțin poluantă decât utilizarea cărbunelui, duce la emisii de dioxid de carbon, deci nu ar trebui considerată o investiție sustenabilă.

Dar, statele care se opun nu au întrunit o majoritate în Consiliu, care a adoptat tacit proiectul taxonomiei propus de Comisie.

Activiștii de mediu își puneau speranțele în Parlamentul European că ar putea bloca taxonomia, dat fiind că deputați din mai multe grupuri politice și-au manifestat obiecțiile.

Dar, într-un vot acordat miercuri, Parlamentul European a respins obiecția mai multor grupuri politice privitoare la actul delegat privind taxonomia, care clasifică utilizarea energiei nucleare și a gazului ca fiind sustenabile în tranziția spre o economie verde, cu respectarea unor condiții stricte de mediu.

Decizia a fost salutată de politicienii români. „Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura independența și securitatea energetică”, a scris ministrul energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Potrivit Parlamentului European, 278 deputați au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Ar fi fost necesară întrunirea unei majorități absolute de 353 de deputați europeni pentru a introduce un veto împotriva propunerii Comisiei. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții cu privire la propunere până pe 11 iulie 2022, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

„Mă bucur că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele și energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE", a punctat și președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.