Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că au loc controale de fond, de o anvergură mult mai mare, în raport cu patru instituții bancare.

În privința controalelor efectuate de ANPC la bănci, Horia Alexandrescu a afirmat la Prima News, citat de News.ro, că ”peste 20 de milioane de euro au fost date unui număr de peste 9.000 de consumatori, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a câștigat procesul cu banca Raifeisen”.

”Am făcut ceea ce trebuie. Mai mult decât atât, se desfășoară în timp ce noi vorbim acțiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare. Chiar în timp ce noi vorbim, din ce știu a fost demarată în raport cu patru instituții bancare, existând suspiciuni plecând de la situația francului elvețian până la IRCC și ROBOR”, a spus Constantinescu. Șeful ANPC a precizat că a semnalat și Băncii Naționale a României  faptul că o bancă le-a spus că ”gradul de îndatorare se calculează cât din rată îți poți permite să achiți la momentul acordării”. 

”Și, după aceea, ăla nu mai plătește utilități, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut? Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depășești 40%, dar știm cu toții că, în raport cu francul elvețian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au deveni de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situație greu de imaginat, nu din punct de vedere al stabilității financiare, ci al stabilității emoționale, al stabilității relaționare pentru că sunt oameni ce au ales să divorțeze și să ducă doar unul din ei povara aceasta. Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, a completat acesta

Constantinescu a precizat că băncile au totuși cel mai mare profit din Europa. ”Interesant este că singurii care par să deconteze acest profit exagerat sunt consumatorii români”, a mai spus el.