Aproximativ patru din zece români reușesc să facă economii (39%) în perioada pandemiei, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), comandat de Asociația Română a Băncilor.

Studiul "Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor" realizat în luna decembrie 2020  arată că bărbații și persoanele care locuiesc în mediul urban reușesc în mai mare măsură să economisească în timpul pandemiei.

"Dacă ar dispune de o sumă mare de bani și ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educația proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenți ar depune banii la bancă, 16% ar avea inițiative antreprenoriale și 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizați în diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenți ar ține banii la saltea", susțin autorii studiului, citat de Agerpres.

Totodată, pentru constituirea unui depozit bancar, trei sferturi dintre clienți preferă interacțiunea directă cu funcționarul bancar (78%), 14% doresc interacțiune de tip online, pentru 1% dintre români este indiferentă metoda de interacțiune, iar pentru 7% din cei intervievați nu este cazul.

În pofida scăderii ponderii persoanelor care economisesc, pandemia COVID-19 a determinat o accelerare a vitezei de creștere a depozitelor clienților până la 15%, în ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie.