Regulamentul privind înființarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică, cu sediul la București, a fost adoptat în plenul Parlamentului European, a anunțat joi europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

„Crearea acestui centru este o veste foarte bună fiindcă vom întări capacitatea Uniunii Europene de a se proteja împotriva atacurilor cibernetice. Vom sprijini de asemenea industria, toți actorii din sectorul privat care contribuie la securitatea cibernetică a Uniunii Europene. Acest centru va fi un mare sprijin pentru ei”, a spus eurodeputatul.

UE intenționează să sporească securitatea internetului și a altor rețele și sisteme informatice esențiale prin înființarea unui Centru de competențe în materie de securitate cibernetică pentru a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică.

Noul organism, care va avea sediul la București, în România, va canaliza în special finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală. Acest „Centru european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică” va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare desemnate de statele membre.

„Avem în Uniunea Europeană peste 600 de centre care se ocupă de securitate cibernetică. Acum este momentul să aducem toate aceste resurse la un loc - contribuția sectorului privat, cercetarea, expertiza de la nivelul autorităților publice - și să facem din Uniunea Europeană un lider în materie de securitate cibernetică”, a punctat Siegfried Mureșan.

„Sunt încântat că Bucureștiul a fost ales drept gazdă a acestui nou centru pentru securitate cibernetică. Este un câștig pentru România și este un câștig pentru Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Consiliul UE a adoptat regulamentul de instituire a centrului la sfârșitul lunii aprilie. Actul legislativ adoptat acum și de Parlamentul European va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.