Parlamentul European îi cere Comisiei să propună reguli mai puternice pentru încărcătoare comune, până cel târziu în iulie 2020.

Există o "nevoie urgentă pentru o acțiune UE de reglementare" pentru reducerea deșeurilor electronice și pentru a da posibilitatea consumatorilor să facă alegeri sustenabile, afirmă eurodeputații într-o rezoluție votată cu 582 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" și 37 de abțineri, care solicită introducerea obligatorie a încărcătoarelor comune pentru toate dispozitivele mobile.

Parlamentul European dorește de la Comisie adoptarea până în iulie 2020 actului delegat prevăzut în Directiva privind echipamentele radio din 2014, sau, dacă este necesar, să propună o măsură legislativă până la aceeași dată, cel târziu.

Fără să afecteze inovarea, Comisia trebuie să se asigure că acel cadru legal pentru un încărcător comun va fi "evaluat constant, pentru a ține cont de progresul tehnologic".

Eurodeputații reiterează faptul că cercetarea și inovarea sunt vitale pentru îmbunătățirea tehnologiilor existente și dezvoltarea unora noi.

De asemenea, PE dorește ca Executivul european să ia măsuri pentru a asigura în modul cel mai eficient interoperabilitatea între diferite încărcătoare wireless și diferite dispozitive mobile și să ia în considerare inițiative legislative care să crească volumul de cabluri și încărcătoare colectate și reciclate în statele UE. 

Totodată, ei cer CE să se asigure că nu vor mai fi obligați consumatorii să cumpere încărcătoare noi cu fiecare dispozitiv nou.

Conform estimărilor, la nivel mondial se generează anual circa 50 de milioane de tone de deșeuri electronice, rezultând o media de 6 kg de persoană. În Europa, au fost produse 12,3 milioane de tone de deșeuri electronice în anul 2016, o medie de 16,6 kg de persoană. Ciclul scurt de viață pentru anumite dispozitive contribuie, de asemenea, la creșterea cantității de deșeuri, menționează rezoluția.