Premierul susține că decizia de majorare a pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie a fost una grea, însă este o decizie rațională în contextul în care economia nu poate susține o creștere mai mare.

Legea pensiilor prevede creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, dar guvernul condus de Ludovic Orban dorește să modifice legislația pentru a acorda o majorare cu numai 14%, în contextul declinului economiei provocat de epidemia de coronavirus.

„Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.

„Poți face rău României și făcându-te că vrei să faci bine dacă le crești. Îi rog pe părinții și pe bunicii noștri să înțeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de creștere cu 14% a fost o decizie grea”, a declarat vineri Orban.

El a sus că orice creștere de pensii trebuie făcută doar cu siguranța că aceasta poate fi susținută pe termen lung și dacă ține cont de evoluția economiei.

„Este o creștere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanța, atât pe anul viitor, cât și pe anii care vor urma. În ceea ce privește alte creșteri ulterioare, orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. Vă readuc aminte că România are nevoie de acces la finanțări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de șomaj și altor categorii de bugete", a mai spus premierul.

Orban a explicat că veniturile bugetare sunt mai mici decât estimarea de la începutul anului.

„Față de prognoza de creștere economică de 4,1-4,2%, ca urmare va crizei economice provocate de epidemie nu vom avea creștere economică, ci vom avea o contracție economică, care este estimată la 3,8%, astăzi. Ca urmare a acestei contracții economice, veniturile atât la bugetul de stat, cât și la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale, au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului național, avem o scădere, probabil, în jur de 30 de miliarde față de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile și indicatorii economici care au stat la baza elaborării proiectului Legii bugetului de stat", a mai declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.