Statul german va naționaliza "până la 99%" din cel mai important distribuitor de gaze - Uniper, sufocat de tăierile de gaz rusesc, a anunțat miercuri acționarul majoritar al companiei, grupul finlandez Fortum, titrează La Tribune.

Pe marginea prăpastiei din această vară, o dată cu oprirea livrărilor de gaz ale gigantului rus Gazprom, primul său furnizor, grupul Uniper va trece sub conducerea statului german. Pentru a evita un faliment care ar provoca un cutremur pe piața energiei, Berlinul va naționaliza gigantul din sectorul gazelor, așa cum a anunțat miercuri Berlinul și proprietarul finlandez al companiei, grupul public Fortum.

"Guvernul va prelua circa 99% din Uniper", a arătat ministrul german al economiei într-un comunicat. Acest acord înlocuiește un prim plan de ajutor prezentat în iulie, care prevedea că Berlinul va prelua 30% din participația în acest grup care este primul importator de gaz din Germania.

Concret, Germania va cumpăra cu prețul de 1,70 euro pe acțiune toate acțiunile Fortum cu un total de 500 de milioane de euro, potrivit documentului. Berlinul va proceda de asemenea la o creștere de capital de 8 miliarde de euro, a mai arătat guvernul.

Acordul mai prevede și rambursarea, de către Germania, a unui împrumut de 8 miliarde de euro pe care Fortum îl acordase filialei sale.

Această „dezinvestire a Uniper este pasul potrivit de făcut, nu numai pentru Uniper, dar și pentru Fortum", a comentat Fortum într-un comunicat. La rândul lui, ministerul Economiei a amintit că "Uniper este un pilon central al aprovizionării energetice germane", pentru a justifica această intervenție radicală. Compania furnizează gaz pentru sute de municipalități germane. Căderea sa ar zdruncina piața energetică și ar atrage penurie de energie pentru mii de clienți.

Explicația dificultăților este simplă: odată cu oprirea livrărilor rusești din septembrie ca urmare a închiderii gazoductului Nord Stream 1, principalul furnizor de gaz rusesc în Germania, Uniper, trebuie acum, pentru a-și onora contractele, să procure cu cash gaz de pe piață, unde prețurile au explodat. Rezultat: pierderile produse se ridică, în total, la "8,5 miliarde de euro", a arătat Fortum, miercuri.

Nu e prima dată când executivul german întinde o mână Uniper pentru a-i evita o soartă  nefastă. 

În iulie, Berlinul a deblocat un plan de salvare masiv pentru a ajuta primul importator și asigurator al stocurilor de gaz din Germania, constând în facilități de credit de 9 miliarde de euro de la banca publică germană KfW. Statul german a intrat și în capitalul companiei energetice, cu 30%, însoțit de obligațiuni convertibile obligatorii "până la 7,7 miliarde de euro".

Operațiunea ar ridica totalul creditelor și fondurilor proprii mobilizate până acum pentru a stabiliza Uniper la aproape 29 de miliarde de euro.

Uniper nu va suporta singur apăsarea creșterii tarifelor gazului și va putea reorienta o parte din acest cost spre facturile gospodăriilor germane. Importatorii și distribuitorii de gaz, printre care Uniper, au permisiunea, într-adevăr, să transfere de la 1 octombrie, asupra clienților lor, creșterea prețurilor gazului, care a crescut de opt ori. Vor putea percepe 2,4 cenți în plus pe kilowatt-oră (KWh) de gaz de la companii și particulari.

În contrapondere, guvernul a prezentat, pe 4 septembrie, un nou plan de ajutoare pentru puterea de cumpărare și pentru întreprinderi, prin măsuri totalizând 65 de miliarde de euro, potrivit proiectului de acord. Ajutoarele cuprind un cec plătit studenților și pensionarilor, ca și o creștere a alocației pentru locuință, potrivit documentului.

Sursa: RADOR