La 1 august, sistemul energetic al Bulgariei a fost într-o situație cu totul nouă, chiar dacă doar pentru câteva ore, scrie publicația bulgară Kapital.

Centralele solare din Bulgaria au generat mai multă energie electrică decât Centrala Nucleară de la Kozlodui, la orele prânzului, la 1 august 2023. Peste 38% din energia electrică a țării a fost produsă de fotovoltaice, în timp ce energia nucleară a fost de 37%, potrivit datelor operaționale ale Operatorului Sistemului de Electricitate.

Pe lângă depășirea producției la centrala atomică (ambele unități funcționează acum), centralele solare au stabilit și un record absolut propriu - peste 2.000 de MW, funcționând în același timp. Cele mai recente date privind capacitățile instalate ale panourilor solare în țară au fost pentru 1750 MW, ceea ce înseamnă că în ultimele luni au fost puși în exploatare cel puțin încă 300 de MW de capacități noi.

Unul dintre acestea este parcul solar Verila, care a devenit operațional la sfârșitul lunii iunie. Până la sfârșitul anului, totuși, se așteaptă să fie puse în funcțiune alte câteva proiecte, ceea ce înseamnă că ar putea exista noi recorduri. 

Transformare mai rapidă

Situația este fără precedent în istoria energetică a Bulgariei și arată că transformarea în sector are loc mai repede decât era de așteptat. Și este posibil ca sistemul să se dovedească a fi nepregătit pentru asta.

Încă din luna mai, energia solară a început să aibă o producție mai mare comparativ cu centralele pe bază de cărbune, iar aceasta a devenit o tendință constantă în ultimele două luni - în iunie, producția totală din Surse Regenerabile de Energie (SRE) a depășit-o pentru prima dată pe cea de la termocentrale, dar dacă se au în vedere doar panourile solare, acestea sunt încă puține.

Luna iulie va fi cu siguranță diferită, deoarece vremea caldă a dus la un consum mai mare de energie electrică, iar centralele pe cărbune au funcționat mai mult decât în iunie. Per total, de la începutul anului 2023, producția de energie de la centralele solare a crescut cu aproape 50%. Totodată, activitatea centralelor termice scade la jumătate, notează Ivailo Stancev.

Sursa: RADOR