Companiile românești sunt mai încrezătoare în privința creării de noi locuri de muncă, cele mai optimiste previziuni venind din partea companiilor mari, în timp ce firmele mici rămân încă prudente, arată un studiu al firmei de resurse umane Manpower.

Datele privind nivelul încrederii angajatorilor români se referă la intervalul octombrie-decembrie 2015, indică Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Pentru trimestrul al patrulea, aceștia raportează o previziune netă de angajare de +16%, cea mai robustă prognoză privind angajările din cele 24 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) cuprinse în studiu.

Acesta relevă că 19% dintre angajatorii români intenționează să-și crească personalul, 11% prevăd o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului total de angajați. „Previziunea netă de angajare rezultată este cea mai puternică raportată în România din trimestrul al patrulea al anului 2008 până în prezent, îmbunătățindu-se cu 4 puncte procentuale față de trimestrul III și cu 8 puncte procentuale față de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut”, potrivit Manpower.

Cele mai multe oportunități de angajare vor apărea în sectorul industriei prelucrătoare, în timp ce cea mai semnificativă îmbunătățire în perspectivele de angajare este raportată în comerț, potrivit studiului.

„Creșterea încrederii angajatorilor români este îmbucurătoare, mai ales având în vedere evoluțiile economice recente din regiune. Tendințele de îmbunătățire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat în cea mai robustă Previziune din 2008 până în prezent, sugerează că relativa accelerare a angajărilor este sustenabilă, iar crearea de noi locuri de muncă ar putea continua într-un ritm mai apropiat de nevoile candidaților”, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizației angajatoare, dar angajatorii din organizații mari, cu peste 250 de angajați, rămân cei mai optimiști, iar cei din micro-organizații, cu până la 10 angajați, manifestă cea mai multă prudență.