Ministrul energiei din Arabia Saudită este îngrijorat de o scădere a prețului aurului negru, considerând că piața e suficient aprovizionată în momentul în care o încetinire a economiei mondiale va face să scadă cererea, scrie La Tribune.

Reducerea ofertei de petrol, iată ceva ce pare un paradox în plină criză energetică, în situația în care acum câteva săptămâni președintele Joe Biden a mers în Arabia Saudită să ceară o creștere a producției. Totuși, asta intenționează să facă OPEC+ (parteneriatul care reunește țările exportatoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia). 

Ministrul saudit al energiei, Abdelaziz ben Salmane, a declarat pentru agenția Bloomberg că OPEC+ are mijloacele să-și „reducă în orice moment producția” pentru a face față provocărilor unei piețe petroliere „căzută în cercul vicios al lichidității reduse și al volatilității extreme” care „trimite semnale eronate piețelor într-un moment în care e nevoie de mai multă claritate”. 

La începutul lunii august, OPEC+ a convenit o creștere aproape derizorie a ofertei salepentru luna septembrie, de 100.000 de barili pe zi, prin comparație cu circa 432.000 b/j,apoi 648.000 b/j stabilite în lunile precedente. Or, în ciuda acestei creșteri timide, cursul, după ce a crescut la începutul anului când cererea se relua la încheierea izolărilor și începutul invadării Ucrainei de către Rusia, a scăzut cu peste 20% în două luni și jumătate. 

Ministrul saudit avertizează asupra „cercului vicios” în care a intrat piața, după părerealui, care este „amplificat de un flux de povești fără bază” referitoare la „o distrugere a cererii,știri privind revenirea unei oferte de volum mare și ambiguitatea și incertitudinea privindimpactul potențial al plafonării prețurilor, embargourilor și sancțiunilor”. O critică abia voalată contra declarațiilor unor oficiali occidentali, după embargoul impus asupra petrolului rusesc de către Statele Unite, Regatul Unit și țările europene, în cadrul unor sancțiuni. 

„În cadrul OPEC+, am cunoscut un mediu mult mai dificil în trecut și am ieșit mai puternici și mai sudați ca oricând”, a amintit ministrul saudit, care a anunțat că OPEC+ va lucra la un nou acord pentru perioada de după 2022. 

Sursa: RADOR