Deși economia a ieșit de mult din criză, sectorul construcțiilor nu reușește să își revină.

Piaţa construcţiilor a scăzut în 2017 până la un minim istoric al ultimilor 10 ani, ajungând la 8,96 miliarde de euro, un declin de 7% faţă de anul anteriorpotrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), prezentate joi, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Laurenţiu Plosceanu.

În 2016, valoarea pieţei s-a ridicat la 9,64 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Potrivit asociației, au fost consemnate scăderi pe aproape toate palierele din domeniul construcţiilor, mai puţin în sectorul construcţiilor rezidenţiale, unde s-a înregistrat un salt de 69,7%.

Anul trecut au fost diminuări ale activităţii în sectorul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (minus 24,6%), sectorul construcţiilor inginereşti (minus 21%), sectorul lucrărilor de reparaţii capitale (minus 17,7%) şi sectorul construcţiilor nerezidenţiale (minus 12,6%).

Potrivit ARACO, în cursul anului 2017, statul român a investit 26,7 miliarde de lei în activitatea de construcţii, cu 2,8 miliarde de lei sub nivelul din 2016, respectiv mai puţin cu peste 25 de miliarde de lei, în 2015.

Totodată, datele oficiale arată că ponderea în produsul intern brut (PIB) a sectorului de construcţii s-a diminuat la 4,6%, în condiţiile în care patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8-9%.