Piața românească de fuziuni și achiziții a crescut cu 1 mld. $ în primele 9 luni ale anului
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacții în primele nouă luni (9M) ale anului 2024, marcând o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (183 de tranzacții).
Valoarea estimată a tranzacțiilor a crescut cu 22,3% în primele nouă luni din 2024, ajungând la 5,2 miliarde USD, față de 4,2 miliarde USD în primele nouă luni din 2023, fiind susținută în mare parte de activitatea robustă din sectorul de Energie și Utilități. Valoarea tranzacțiilor comunicate în această perioadă a rămas aproape neschimbată, la 2,5 miliarde USD (-0,1% față de primele nouă luni din 2023), informează un comunicat al EY.
Această evoluție se aliniază cu tendințele regionale și globale, întrucât valoarea tranzacțiilor de tip M&A din Europa a crescut cu aproximativ 30% în aceeași perioadă, în timp ce valoarea tranzacțiilor globale a înregistrat o creștere de circa 16%. Tendințele pozitive din piețele de M&A, atât pe plan local, cât și global, sugerează o dinamică nouă în 2024, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții, după o perioadă dificilă pentru piețele dezvoltate. Această schimbare are loc pe fondul reducerii dobânzilor și al scăderii inflației, generată de prețurile scăzute la bunuri și energie.
Cea mai mare tranzacție înregistrată în primele nouă luni ale anului 2024 este achiziția unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru suma de 768 milioane USD. Această tranzacție vine în urma achiziției multi-country realizate de PPC la începutul acestui an, care a inclus 90 de proiecte solare în România (516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) și Croația (445 MW) pentru peste 2,1 miliarde USD de la Mytilineos, precum și mega-tranzacția de anul trecut, în valoare de 1,4 miliarde USD, prin care PPC a achiziționat operațiunile din România ale companiei italiene Enel.
A doua cea mai mare tranzacție din trimestrul al treilea (ocupând locul al treilea în primele nouă luni din 2024) a implicat vânzarea unui proiect de energie eoliană onshore de 99 MW de către compania suedeză OX2 către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime din lume, pentru aproximativ 234 milioane USD. Acordul include construcția parcului care va deveni operațional în prima jumătate a anului 2026, și un contract PPA pe 12 ani cu o corporație multinațională.
Tot în această perioadă, EY a oferit servicii complete de consultanță sell-side M&A, coordonând structura și procesul tranzacției pentru achiziția TehnoWorld, principalul producător de țevi din România, de către CRH, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul materialelor de construcții la nivel mondial. Extinderea unui actor tradițional din sectorul betonului în segmentul de țevi pentru apă reprezintă o tranzacție de referință pentru piața locală de M&A.
În altă tranzacție notabilă din trimestrul al treilea, Digi Communications, principalul furnizor de servicii de televiziune și internet din România, a cumpărat Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații din Portugalia, de la Cabonitel, pentru 163 milioane USD.
În ceea ce privește dinamica investitorilor, jucătorii strategici au rămas principalii actori pe piața locală de M&A, reprezentând 92% din volumul tranzacțiilor din primele nouă luni ale anului 2024, un record pentru această perioadă din 2018 încoace.
În acest context, activitatea de M&A din România continuă să beneficieze de factori pozitivi, precum creșterea puternică a PIB-ului, venituri reale disponibile mai mari care stimulează consumul privat, scăderea inflației și investiții semnificative finanțate de UE în infrastructura publică.
Primele cinci sectoare cele mai active în funcție de volumul tranzacțiilor din primele nouă luni ale anului au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (35 de tranzacții), istoric unul din sectoarele de vârf, Energie și Utilități (32 de tranzacții), Produse de Consum & Retail (28 de tranzacții), Tehnologie (19 tranzacții), urmat de sectorul Sănătății, cu 16 tranzacții. Sectorul Energie și Utilități a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții pentru această perioadă din 2018 încoace, dublându-se (+113%) față de primele nouă luni din 2023. Acest lucru subliniază și mai mult poziția puternică a României ca destinație atractivă pentru investițiile în energie regenerabilă.
În ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au fost din SUA (15 tranzacții), care și-au menținut poziția de investitor de top, urmați de Austria (10 tranzacții), Germania (9 tranzacții), Franța (7 tranzacții), Polonia și Țările de Jos, fiecare înregistrând câte 6 tranzacții.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global.
Comentarii