Europa și-a redus consumul de gaz, și-a umplut depozitele la 90%, cu mult peste nivelul de anul trecut și a început să taie cordonul care o leagă de Rusia, informează La Repubblica.

Europa și-a redus consumul de gaz, și-a umplut depozitele la 90%, cu mult peste nivelul de anul trecut și a început să taie cordonul care o leagă de Rusia, dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, indică faptul că sunt necesare mult mai multe eforturi, într-un moment delicat din cauza diviziunilor dintre statele membre cu privire la problemele plafonăriii prețului gazelor și finanțării inițiativelor comune pentru a înfrunta creșterilor de prețuri la energie și inflația, în general.

"Prețurile ridicate ale gazelor conduc la creșterea prețurilor la energie electrică. Trebuie să limităm acest impact inflaționist al gazului asupra energiei electrice peste tot în Europa. Din acest motiv, suntem gata să discutăm un plafon al prețului gazului utilizat pentru generarea energiei electrice. Acest plafon ar fi, de asemenea, un prim pas către o reformă structurală a pieței de energie electrică", a declarat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

"Trebuie să luăm în considerare și prețurile gazelor dincolo de piața energiei electrice. Un astfel de plafon al prețurilor la gaze trebuie conceput în mod corespunzător, pentru a asigura siguranța aprovizionării. Și este o soluție temporară pentru a face față faptului că TTF, principalul nostru parametru de referință pentru prețuri, nu mai este reprezentativ pentru piața noastră, care astăzi include mai mult GNL", a adăugat președintele.

Planul italian, anunțat de ministrul Cingolani în ultimele zile, este și el pe cale de a identifica o nouă referință de piață. Un plan pe care MITE îl pune la punct în căutarea unui interval maxim de variație a prețului gazului în Uniunea Europeană, făcând o medie ponderată între indicii principalelor burse mondiale de hidrocarburi: ar trebui, așadar, să țină cont nu doar de listarea la Bursa din Amsterdam (TTF, punct de referință pentru UE până azi), dar și de cea a piețelor mai mari și mai stabile: Jkm-ul Orientului Îndepărtat, folosit de Japonia, Coreea, China și Taiwan, Henry Hub-ul american și, de asemenea, bursa de petrol Brent din Londra, din Marea Nordului.

Tot pe tema gazelor, președintele Executivului european a indicat: "Trebuie să consolidăm achizițiile comune de gaze, este în interesul nostru comun. Anul viitor, ar trebui să umplem din nou stocurile și trebuie să evităm scenariul în care statele membre concurează între ele pentru a obține gaze, ridicând prețurile pentru Europa". Pentru moment, s-au obținut rezultate importante în ceea ce privește aprovizionarea și consumul. "Ne-am redus consumul de gaze cu aproximativ 10%. Livrările de gaze rusești din conducte au scăzut de la 40% la 7,5%. Am compensat această reducere cu creșterea importurile de GNL și gazoducte, în principal de la furnizorii noștri de încredere, cum ar fi Statele Unite și Norvegia". 

Von der Leyen a numit, de asemenea, cinci puncte pentru protejarea infrastructurilor energetice ale UE. Primul punct, a explicat ea, "trebuie să fim mai pregătiți", iar în acest sens "am aprobat o nouă legislație, care va consolida reziliența entităților critice ale UE". În al doilea rând, "trebuie să ne testăm infrastructura, pentru a identifica punctele slabe ale acesteia și a ne pregăti reacția la întreruperi bruște". Al treilea punct este "să ne creștem capacitatea de răspuns prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene deja existent". "În al patrulea rând, vom folosi cât mai bine capacitatea noastră de supraveghere prin satelit, pentru a detecta posibilele amenințări", a continuat Ursula von der Leyen, referindu-se la amenințarea de sabotaj, așa cum s-a văzut asupra conductelor Nord Stream. În cele din urmă, "vom consolida cooperarea cu NATO și partenerii-cheie, precum Statele Unite ale Americii, cu privire la aceste probleme critice".

Un pasaj al discursului său s-a referit și la problema dotării cu noi fonduri comune pentru a combate inflația. Marți a existat o divizare în ceea ce privește propunerea lansată de comisarii Gentiloni (Italia) și Breton (Franța) de a replica un instrument precum SURE (asigurarea europeană împotriva șomajului, adoptată în timpul crizei Covid-19) pentru criza energetică. O propunere care a găsit imediat opoziția Germaniei, Olandei sau Austriei. Despre aceasta, Ursula von der Leyen a spus: "Cred că ar trebui să consolidăm ulterior RePowerEU cu finanțări suplimentare, finanțări comune. În acest fel, toate statele europene pot accelera investițiile necesare".

Sursa: RADOR