Comisia Europeană a pornit o procedură de infringement împotriva României, considerând că sistemul prețurilor la gaze introdus în decembrie 2018 contravine legislației UE.

Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938], a anunțat joi Executivul UE.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România este contrar cerințelor juridice ale UE”, se arată în comunicarea executivului comunitar.

Mai mult, Comisia consideră că măsurile introduse prin OUG114/2018 „nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț”.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a decis plafonarea la 68 de lei/MWh a prețului la gaze pentru următorii trei ani pentru toți consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali prețul va fi, de asemenea, plafonat, însă va fi un mix între prețul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, prețul de import și costul de înmagazinare.

Potrivit analiștilor Deloitte, aceste prevederi dezavantajează producătorii români, dar favorizează importurile din Rusia, furnizorii de gaze și marii consumatori, în timp ce bugetul de stat pierde o sumă importantă.