Guvernul a reciclat promisiunile neonorate ale tuturor guvernărilor precedente și a venit cu un plan mamut de relansare economică, ce promite investiții de peste 100 de miliarde de euro în următorul deceniu.

Liderii PNL vor prezenta, alături de președintele Klaus Iohannis, Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un document care preia multe dintre ideile vehiculate de toți guvernanții din ultimele decenii - de la construcția de autostrăzi și spitale regionale, la bani pentru dezvoltarea rurală și a sistemului de educație.

Proiectul publicat miercuri de Guvern prevede investiții în peste 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, zeci de spitale și peste o mie de unități medicale în mediul rural, renovarea a circa 2.500 de școli și construcția a 180 de grădinițe, miliarde de euro alocate reabilitării sistemului de irigații, dar și pentru noi unități de producție energetică și reabilitarea rețelelor de transport.


HotNews notează că peste 80% dintre bani ar urma să fie investiți în infrastructura de transport, sătătate, educație și energie. De altfel, premierul Orban anunțase recent că „sume impresionante” vor merge către aceste domenii.

Planul de relansare prevede totodată măsuri de sprijin pentru domeniile afectate de criza coronavirusului, de la granturi pentru IMM-uri, digitalizare, susținerea angajaților și ocuparea forței de muncă, majoritatea fiind deja anunțate în ultimele trei luni de guvern.

Totuși, planul de relansare conține o schimbare interesantă de paradigmă. După ce guvernarea PSD și-a bazat strategia de dezvoltare pe creșterea consumului, liberalii vor să promoveze stimularea capitalului autohton și investițiile strategice.

„Modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populației, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat într-un nou model de creștere economică axat pe: stimularea și dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești; investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice; transformarea digitală a economiei și a administrației publice; pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică; tranziția către o economie durabilă”, se arată în documentul guvernului.

Obiectivul noului model de dezvoltare economică este realizarea convergenței cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE, la orizontul anului 2025.

Banii pentru investițiile anunțate provin de la bugetul de stat, dar Guvernul se va baza masiv pe fondurile europene. Președintele Iohannis spunea marți că obiectivul major al României este obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură, care „reprezintă cele mai importante instrumente de investiții ale Uniunii”.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar putea accesa 33 de miliarde de euro din planul de relansare al Comisiei Europene, Next Generation EU, pe lângă cele 80 de miliarde de euro din bugetul multianual aferent perioadei 2021-2027.